Interview met Bram, De Beste Hobbykok van Vlaanderen 2013

dinsdag, 4 juni, 2013 - 21:50

Bram, van waar die passie voor koken?

“Ik stond eigenlijk al van kleins af in de keuken. Als klein ventje rolde ik balletjes voor in mijn grootmoeders tomatensoep. Voor mijn plechtige communie kreeg ik ook een uniek cadeau: mijn ouders hadden geregeld dat ik een half uur mocht meedraaien in de keuken van restaurant “Den Ouden Prins”. En daar kreeg ik de microbe echt te pakken.”

Jezelf inschrijven voor de Beste Hobbykok van Vlaanderen was dus een evidentie?“Het zijn toch vooral mijn vrienden die me overhaald hebben om me in te schrijven. Ik kook regelmatig voor hen, en zo ging de bal aan het rollen.”

Sta jij thuis altijd achter het fornuis?“Nee, ik wissel af met mijn vrouw, zij is ook een zeer goede kok. Ik heb dan ook heel veel aan haar gehad tijdens het programma. Als ik ’s avonds thuis stond te oefenen, kon ze me hele goede feedback geven. Vrienden zijn vaak altijd heel positief over wat je klaarmaakt, maar zij kon mijn gerechten ook kritisch beoordelen, en bijsturen waar nodig. Dat heeft me echt enorm geholpen tijdens de wedstrijd!”

Had je verwacht dat je ‘Hobbykok’ zou winnen?“Helemaal niet! Ik kan het zelf nog steeds niet goed geloven! In het begin van de wedstrijd ben ik er echt een paar keer met de hakken over de sloot door geraakt. Ik had, in tegenstelling tot enkele andere kandidaten, echt niet zo veel technische kennis. Maar met dat de wedstrijd vorderde, kregen we steeds meer begeleiding van Sergio en Gert, waar ik enorm veel van opstak. Dat gaf me een pak meer zelfvertrouwen.”

Jij bent ongetwijfeld de kandidaat die we het meest hebben zien groeien tijdens het programma. “In het begin van de wedstrijd ging ik vaak meteen aan de slag, met die tijdsdruk. Maar ik merkte dat het beter werkte om wat meer tijd te nemen en goed na te denken over mijn gerechten. Dat heeft me echt gered. Ook heb ik ’s avonds thuis ook nog enorm veel geoefend. Zoals die keer met de aflevering over de Midden-Oosterse keuken: dan heb ik samen met mijn vriendin de hele nacht doorgewerkt om tot een perfecte bordschikking te komen.”

Als we terugkijken naar de afleveringen, wat waren je favoriete momenten?“Ongetwijfeld het moment dat we samen met Sergio mochten barbecueën op het strand. Ik was erg ontspannen die dag, en alles ging vanzelf! Echt een hele mooie herinnering. Ook de aflevering met de desserten vond ik fantastisch. Ik maak erg graag desserten. Bij Joost Arijs was ik heel nerveus, maar ik had in de aflevering ervoor mijn ticket voor de halve finale verzilverd, dus nadien vond ik het echt plezant om met patisserie aan de slag te gaan.”

En de moeilijkste momenten?“Toen we langsgingen bij hoeveslagerij Bonne in Damme, en we zelf rundstartaar moesten snijden, was ik echt ziek. Geen smaak dus! Verschrikkelijk… In de volgende aflevering kookten we in de Verbeke Foundation, en maakte ik een céviche klaar, iets dat ik nog nooit gedaan had. Niet echt met succes dus, want het was echt heel spannend toen wie er zou afvallen: Bruno of ik. In de volgende aflevering, bij brouwerij Stella moest ik koken met een Rodenbach Grand Cru, dat smaakt dus helemaal anders dan een gewone Rodenbach! En dus was ik weer bij de laatste twee, en hebben we uiteindelijk afscheid genomen van Cathérine. Gelukkig ging het nadien allemaal wel wat vlotter voor mij.”

Nu je de Beste Hobbykok van Vlaanderen 2013 bent, hoe zie je de toekomst?“Ik zou graag kok aan huis worden. Ik heb dat vroeger al een paar keer gedaan, en dat is echt superfijn. Je kookt aan het tempo van het gezelschap waarvoor je kookt. Willen de kinderen nog graag even buiten spelen voor het dessert? Geen probleem! Ook mag ik stage gaan doen bij Oud Sluis en Hertog Jan, de restaurants van Sergio en Gert. Iets waar ik enorm naar uitkijk! En verder ben ik benieuwd naar welke leuke aanbiedingen nog allemaal mijn richting uitkomen.”

Nog ééntje om af te sluiten: vanwaar de bretellen, Bram?(lacht) “Ik draag die eigenlijk nog niet zo lang. Eind vorig jaar, in november 2012 zag ik iemand op TV die zo van die mooie retro bretellen droeg, en ik vond dat eigenlijk heel schoon. Ik ontdekte een mooie collectie bij ‘A ce soir’ in Gent, die ik me meteen aanschafte, en sindsdien ben ik helemaal verknocht!”

Bedankt Bram! 

Bram’s favorieten

Favoriete chefs: “Gert De Mangeleer en Sergio Herman, al van voor het programma! Toen Jamie Oliver bekend werd, was ik ook helemaal mee: hij toonde dat mannen ook in de keuken kunnen staan, en ik hou wel van zijn simpele smaakvolle stijl.”

Favoriet kookboek: “Een ware revelatie: ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi. Die man doet echt magische dingen met groenten. “

Favoriet restaurant: “Mijn vriendin trakteerde me voor mijn 40ste verjaardag bij Hertog Jan, dat was natuurlijk fantastisch. En de laatste tijd gaan we vaak naar ‘Deauville’ in Kluisbergen. Die zijn goed op weg om hun eerste Michelin-ster binnen te halen.”

Favoriet ingrediënt: “Hartig: ongetwijfeld look. In de meer zoete keuken: vanille en limoen.”

Favoriete culinaire bestemming: “Weer een beetje bij toeval: Barcelona. Ik ging er vorig jaar naartoe met mijn vriendin, en wij doken de ene na de andere tapasbar in en ontdekten er de meest fantastische dingen. En ik hou natuurlijk ook van Italië, met zijn heerlijke ijsjes. Ooit hoop ik eens naar Thailand te gaan om er de keuken te leren: die Thaïse smaken liggen me echt.”