Joachim Boudens van Hertog Jan*** is "Beer & Gastronomy Ambassador 2013"

maandag, 18 februari, 2013 - 15:44

Vorig jaar mocht Jean Blaute de prijs in ontvangst nemen. Hij verdiende zijn sporen met het succesvolle tv-programma “Tournée Générale”. Vandaag ging de titel naar Joachim Boudens van het befaamde Brugse restaurant Hertog Jan. Hij is zeer vereerd met deze titel en wil de volgende jaren het nationaal bier erfgoed blijven promoten. Samen met Gert De Mangeleer is hij de drijvende kracht achter het Brugse driesterrenrestaurant Hertog Jan. Joachim heeft veel aandacht voor bier op zijn kaart. Zo koppelt hij kazen steevast aan mooie Belgische bieren.

Bier verbreedt het palet aan mogelijkheden voor de sommelier”, zegt Joachim Boudens. “De eerste keer dat we bier serveerden, zal een jaar of acht geleden zijn: bij een gerecht met hopscheuten hebben we toen een witbier geschonken. Maar soms kom je bij bier uit omdat je gerecht met geen enkele wijn te combineren valt. Dat is het geval bij een kreeftbereiding in boter: de vettigheid vocht met eender welke wijn die we probeerden. In dat gerecht zaten ook verse kersen en zo kwamen we uiteindelijk bij een kriek. Het bleek een perfecte combinatie en de gasten waren er weg van. Eigenlijk combineren we gastronomie en bier op dit ogenblik nog veel te weinig. Bier is een fantastisch product. Heel de wereld benijdt ons om onze diversiteit aan bieren; wij spelen die troef nog altijd veel te weinig uit.”

Dat is genoteerd, Joachim! Weet dus dat het tegenwoordig algemeen aanvaard is om bij je gerecht op restaurant een heerlijk Belgisch biertje te bestellen. Lekker, fris én veel minder prijzig dan wijn.