Josje verhuist van de dansvloer naar De Keuken van Sofie

maandag, 17 november, 2014 - 00:00

Josje groeide op in de buurt van het kleine gehucht Meppel op het Nederlandse platteland waar haar vader dominee is en haar mama dagelijks heel wat kookte voor haar vijf kinderen. Josjes favoriet was stamppot met verse andijvie en hamburger. Op maandag 17 november waagt Sofie zich aan deze klassieker met haar kookgast. Zelf heeft de blonde zangeres het gerecht nog nooit gemaakt. Ze krijgt meteen een flashback naar de grote eettafel uit haar jeugd waar ze met haar vier broers en zussen steevast ruzie maakte over de laatste schep uit de pot. 

Over ingrediënten die ze niet graag lust, moet de Nederlandse blondine duidelijk niet lang nadenken. Ze heeft helemaal niets met de smaak van spruitjes en bloemkool.  Uiteraard maakt Sofie op dinsdag 18 november een gerecht waarin ze net deze twee groenten verwerkt: gebakken spruitjes en varkenshaasje met picklessaus. De smaak van de spruitjes probeert Sofie acceptabel te maken door ze te bakken met wat honing. De bloemkool verwerkt ze in een zelfgemaakte picklessaus.

 

 

Op woensdag 19 november is het feest voor de wederhelft van Kevin Janssens. Sofie wil haar gaste culinair verwennen met haar absolute lievelingsgerecht: aardappelen… Het inspireert Sofie om een gevulde aardappel met zalm, hanenkammen, witloof en zure room te maken. Op het moment dat Sofie ‘de hanenkammen’ wil bereiden, vreest Josje even dat ze de schaar in haar kapsel zal zetten. De opluchting is groot als blijkt dat het om een soort van wilde paddenstoelen gaat. 

Op donderdag 20 november pakt Sofie samen met K3-ster Josje de imaginaire reiskoffers voor een culinaire trip. Josje heeft ongelooflijk goede herinneringen aan een rondreis in Indonesië. Sofie wil die typische geuren en smaken naar haar keuken brengen met een Indonesische kipsaté met atjar tjampoer, een typisch bijgerecht dat bestaat uit groenten met een zurige bijsmaak. Na het proeven van het eindresultaat steekt Sofie een pleidooi af voor de invoering van ‘geurtelevisie’, terwijl Josje spontaan Indonesisch begint te praten.

 

 

De laatste dag dat Sofie met haar souschef kookt, is naar goede gewoonte de dag van de zoete zonde. De zoetigheid waar Josje nooit nee tegen kan zeggen: roomsoesjes met chocolade. Sofie geeft haar op vrijdag 21 november een stoomcursus ‘bakkunsten’ en laat zien hoe je op een eenvoudige manier heerlijke roomsoesjes met vers opgeklopte slagroom en kaneel kan maken. De gesmolten chocolade krijgt een Hollands accent door de toevoeging van stroopsaus. Beide dames kunnen hun enthousiasme niet verbergen wanneer ze proeven van hun zelfgebakken delicatessen.

 

 

De Keuken van Sofie, elke dag om 18:05 bij VTM.

Op maandag 17/11: Op Grootmoeders wijze - Stamppot van rauwe andijvie met vers gemaakte hamburger.

Op dinsdag 18/11: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Gebakken spruitjes en varkenshaasje met picklessaus.

Op woensdag 19/11: Lievelingsgerecht - Gevulde patat met zalm, hanenkammen, witloof en zure room.

Op donderdag 20/11: Op reis - Indonesische kipsaté met atjar tjampoer.

Op vrijdag 21/11: Zoete zonde - Roomsoesjes met kaneel en chocolade stroopsaus.