Junior Journalist 2013 gaat culinair!

woensdag, 22 augustus, 2012 - 14:41

- Grootste schrijfwedstrijd voor jongeren van start in september
- Speelt in op culinaire hype die ook bij de jeugd toeslaat
- Duizenden euro’s aan prijzen: publicatie in Het Nieuwsblad en Knack, diner bij Jeroen Meus ...

De kookkriebels hebben de Vlaamse tieners in hun greep. Denk maar aan rock-‘n-roll koks zoals Jeroen Meus en Sofie Dumont en tv-programma’s als Junior MasterChef. Geen wonder dus dat de Junior Journalist-wedstrijd 2012-2013 van het Davidsfonds volledig in het teken staat van ‘eten en het culinaire’. De Junior Journalist-wedstrijd, die in september uit de startblokken schiet, is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen. Tot december kunnen leerlingen uit de laatste graad van het basisonderwijs en het volledige secundair onderwijs hun schrijftalent met elkaar meten.

In vier leeftijdscategorieën nemen ze het eerst tegen elkaar op tijdens de lokale voorrondes op zo’n 200 plekken in Vlaanderen. Daarna gaan alle plaatselijke winnaars de strijd aan om de Beste Junior Journalist van Vlaanderen te worden. Eind april, tijdens de nationale prijsuitreiking, worden de vier eindlaureaten bekendgemaakt, één in elke leeftijdscategorie. Die nationale winnaars gaan naar huis met een gigantisch prijzenpakket: een journalistenstage bij Ketnet, tickets voor een attractiepark, een enorme boekenstapel, de publicatie van hun tekst in Knack of Het Nieuwsblad, een vakantieweekend, een viergangendiner bij Jeroen Meus ...

De klas van de nationale eindlaureaten gaat met een reuzengroot boekenpakket aan de haal én mag op bezoek in een chocoladefabriek. Ook de juryleden van de wedstrijd zijn niet van de minste. Het vaste panel van bekende auteurs en journalisten (o.a. Dirk Bracke, Annelies Rutten, Stef Wauters en Goedele Wachters) wordt dit jaar aangevuld met enkele culinaire specialisten: Yves Desmet, De Morgen-journalist en jurylid uit Mijn Restaurant, Angelo Dorny, groenspecialist en -journalist en Wim Ballieu, televisiekok bekend van Goe Gebakken. Redenen genoeg dus om opnieuw zo’n 36.000 jongeren aan het tokkelen te krijgen.