Junior MasterChef: een spannend kookduel

woensdag, 15 februari, 2012 - 13:39

De eerste proef, de vaardigheidstest, legt de kunde van de kids op tafel. Room opkloppen tot slagroom blijkt een hele klus. Maar ook exact 50 gram garnalen pellen is voor de jonge chefs geen sinecure. De kandidaten zetten alles op alles om zo veel mogelijk punten in huis te halen.

Voor de tweede test worden de Junior MasterChefs in twee teams opgedeeld en moeten ze het tegen elkaar opnemen in de Junior MasterChef-boksring. Onder leiding van chefs Jeroen De Pauw en Kwinten De Paepe moeten de twee ploegen binnen het uur een gerecht van Wout Bru klaarmaken: entrecôte met kruidenboter, afgewerkt met een cannelloni opgevuld met tartaar van het rundsvlees, Pommes Pont-Neuf en een espuma op basis van mosterd.
Een gerecht van hun chef maken, is voor de jonge chefs uiteraard extra spannend. “We moeten iets namaken van Wout”, vertelt Siebe. “Ik dacht meteen, oei dat gaat wel moeilijk zijn.” Na een intense proefsessie, gaan de kandidaten aan de slag in de MasterChef-boksring. Om de beurt moet één kandidaat van elk team een deel van het gerecht voorbereiden. Met aan de zijlijn de hulp van de tijdelijke coach – Jeroen of Kwinten – en de andere teamleden trachten de teams het gerecht stap-voor-stap af te werken.

Na een spannend kookduel waarbij per team vier kandidaten om de beurt kookten op het scherpst van de snee, moeten Wout en Fatima de twee gerechten tot in de puntjes proeven en ontleden. “Het was zeer spannend”, legt Wout uit. “De twee teams zijn écht aan elkaar gewaagd. Het visuele ziet er praktisch hetzelfde uit, maar de smaak zal alles bepalen.”
Dat de smaak alles bepaalt, is duidelijk, maar toch is het moeilijk kiezen. Er hangt immers veel van af. Alle kandidaten uit het winnende team verdienen maar liefst zes punten. Punten die broodnodig zullen worden doorheen de rest van de wedstrijd…