Kerstsfeer met Rani De Coninck in De Keuken van Sofie

vrijdag, 19 december, 2014 - 16:13

Sofie was in de wolken toen ze hoorde dat het lievelings-kerstgerecht van Rani een gevulde kalkoen is. Samen maken ze deze feestelijke maaltijd klaar op kerstavond. En als kers op de taart komen ook Rani’s kinderen Dora en Beau van mama’s kookkunsten proeven.

De Keuken van Sofie, van maandag 22 tem vrijdag 26 december 2014 om<br />
18.05 bij VTM. De Keuken van Sofie, van maandag 22 tem vrijdag 26 december 2014 om<br />
18.05 bij VTM.

Op maandag 22 december  gaat Sofie met haar kookgaste op zoek naar een gerecht dat in haar jeugd traditioneel op de feesttafel verscheen. De tomatensoep met balletjes is voor haar dé klassieker bij uitstek. Meteen komen ook alle jeugdherinneringen spontaan opborrelen. Met vier dochters en een zoon had de mama van Rani dagelijks de handen vol om de hongerige magen te vullen. Gelukkig moet Sofie vandaag slechts de maag van één De Coninck vullen.

Hoe lekker een kerstmenu ook kan zijn, af en toe zit er toch een gerecht tussen dat je niet lust. En dat geldt ook voor Rani. Sofie maakt ook op dinsdag 23 december een feestelijk voorgerecht, maar dit keer wel met ingrediënten die Rani niet lust. Van zalm en roomsauzen is ze helemaal geen fan… en dus kiest Sofie voor een gevulde sint-jakobsschelp met rivierkreeftjes, zalm en een roomsaus. Dat is tenslotte echt een klassieker die thuishoort op het kerstdiner. 

Op woensdag 24 december of kerstavond wil Sofie haar gast Rani extra culinair verwennen. Niet zomaar met haar lievelingsgerecht, maar wel met haar kerst-lievelingsgerecht. Rani kiest zonder aarzelen voor een gevulde kalkoen. Sofie bereidt een heerlijke vulling op smaak gebracht met kastanjes en cognac en de puree voor de kroketjes krijgt een feestelijk tintje door de toevoeging van gebakken stukjes knolselder. De dames amuseren zich kostelijk wanneer ze de kalkoen met vulling dichtnaaien. Onder het motto ‘hoe meer zielen, hoe meer kerstvreugde’ schuiven ook Rani’s dochter Dora en zoon Beau mee aan de feesttafel. 

De Keuken van Sofie, van maandag 22 tem vrijdag 26 december 2014 om<br />
18.05 bij VTM. De Keuken van Sofie, van maandag 22 tem vrijdag 26 december 2014 om<br />
18.05 bij VTM.

Op kerstdag vindt Sofie het tijd om haar souschef mee op culinaire uitstap te nemen. Rani blijkt goede herinneringen te hebben aan de Thaise en Indische keuken. De naam Rani is zelfs afkomstig uit India, waar het ‘koningin’ betekent. Ze benadrukt bovendien dat het voor haar goed pikant mag zijn, omdat ze van thuis uit zowaar met de pikante keuken is opgegroeid. Op donderdag 25 december maken de dames daarom een gezonde, Indisch geïnspireerde wok met kip en pikante zoetzure saus. Het resultaat is een kleurrijke wok… mét pikant nasmaakje. 

Zoals de traditie het wil, sluit Sofie de week op vrijdag 26 december af met de zoete zonde van haar gast. Hoewel Rani geen fan is van het zoete genot, gaat ze toch meteen voor vanille-ijs. En dat brengt Sofie op ideeën voor een feestelijk dessert. Op tweede kerstdag sluit Sofie met plezier de kerstgerechten af met zelfgemaakte sigarenkoekjes en vanilleroomijs, overgoten met een gezonde fruitsiroop van bosvruchten. Rani is meteen verkocht en om haar te bedanken nodigt ze Sofie zelfs uit om bij haar te komen eten. 

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM:

Op maandag 22/12: Op Grootmoeders wijze - Tomatensoep met balletjes en peterselieroom.

Op dinsdag 23/12: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Gevulde sint-jakobsschelp met rivierkreeftjes en een roomsaus.

Op woensdag 24/12: Lievelingsgerecht - Gevulde kalkoen en kroketten met knolselder, gevulde raapjes, selder en schorseneer.

Op donderdag 25/12: Op reis - Zoetzure pikante kip met ananas, groentjes en rijst. 

Op vrijdag 26/12: Zoete zonde - Vanilleroomijs met muskaatwijn, rood fruit en zelfgerolde sigaren.