Kobe Desramaults is Chef van het Jaar, Peter Goossens prijkt al 10 jaar bovenaan in de Gault&Millau gids

maandag, 12 november, 2012 - 18:03

Gault&Millau prijst jaarlijks de chefs die blijk gegeven hebben van stabiliteit, kwaliteit, inventiviteit en evenwicht. Naast vele nieuwe restaurants die de Belgische gastronomie verrijken, stelt de gids voor het eerst ook een selectie voor van de beste patissiers en chocolatiers. Joost Arijs uit Gent en David Maenhout van Chocolatier M uit Knokke mochten met de zoete pluimen gaan lopen als respectievelijk patissier en chocolatier van het jaar.

De gids brengt meer dan 1000 restaurants en brasserieën in België en Luxemburg in kaart die een speciale vermelding verdienen. De meest verdienstelijke chefs krijgen daarbij een score toegekend, uitgebeeld in koksmutsen en punten op 20. In het tienjarig bestaan van de gids prijkt Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruishoutem nog steeds helemaal bovenaan de lijst. Ook dit jaar weer met de bijna-perfecte score van 19,5.

Jaarlijks wordt ook de chef van het jaar gekozen, en dit jaar viel die eer - volledig terecht mochten we proefondervindelijk beoordelen - te beurt aan Kobe Desraumaults van In De Wulf in Dranouter.

En hierbij geven we je ook nog een lijstje mee met bijzondere vermeldingen:

 • Jonge topchefs: Matthieu Beudaert van Table d'Amis (Kortrijk), Benoit Meusy van L'imperatif (Maisières) en Alexandre Dionisio van Chez Alexandre (Brussel)
 • Andere topscores voor Christophe Hardiquest van restaurant Bon-Bon in Brussel (19), Kobe Desramaults van In De Wulf in Dranouter (18,5) en Gert De Mangeleer van Hertog Jan in Brugge (18,5)
 • Achter elke sterke man staat een sterke vrouw. Lieve Goossens, vrouw van, heeft met haar gastvrijheid de trofee van 'Beste gastvrouw van het jaar' kunnen bemachtigen
 • Beste Italiaanse restaurant: Un Altro Mondo (Waver)
 • Beste Aziatisch restaurant: Fong Mei (Antwerpen)
 • Mooiste terras van het jaar: Slagmolen (Opglabeek)
 • Beste wijnkaart van het jaar: restaurant D'Eugénie à Emilie (Baudour), Beste sommelier 2013: Pierre Thirifays van restaurant Arabelle Meirlaen (Hoei)
 • Brasserie van het jaar: Bozar (Brussel)
 • Beste dessert van het jaar: restaurant Bruneau (Brussel)
 • Beste prijs/plezierverhouding: Veranda (Antwerpen), Delys (Saint-Georges sur Meuse) en Madou's Provence (Brussel)
 • Opmerkelijke nieuwkomers: Bowery 14/20 (Brussel), Au Gré du Vent 14/20 (Seneffe) en Cuines, 33 15/20 (Knokke)

De Gault&Millau Belux gids 2013 ligt vanaf vandaag, maandag 12 november in de boekhandel en kost €27. Iedereen die de gids bezit krijgt ook gratis toegang tot de website, waar je nu ook zelf opmerkingen kan geven en restaurants beoordelen. Een mobiele applicatie zal begin 2013 beschikbaar zijn.