Kookfilm - Haute Cuisine

vrijdag, 28 september, 2012 - 11:03
Culinaire films

Altijd al willen weten wat het lievelingseten is van de Franse president? In de film Haute Cuisine, vanaf 3 oktober in de zalen, volgen we Hortense Laborie, een vrouwelijke chef de cuisine die wordt aangesteld als privé-kok van François Mitterand. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat ons een interessant kijkje verschaft in de keuken van het Élysée in Parijs. Zo wordt duidelijk dat (hoe kan het ook anders?) de traditionele gerechten uit de Franse keuken behoren tot de lievelingsmaaltijden van Monsieur Président. Ja, ook de liefde van een president gaat door de maag: brouillade met eekhoorntjesbrood en kervel, steak Coutancie, ossenhaas in zoutkorst, ganzenlever en misschien wel de bekendste delicatesse uit de Dordogne: truffels!

De truffel wordt ook wel de zwarte diamant van de Dordogne genoemd, niet gek want de ondergrondse paddenstoel is zeer zeldzaam.Van november tot maart wordt de delicatesse opgespoord met behulp van varkens en honden.Vroeger werden hiervoor uitsluitend varkens gebruikt, maar omdat deze vaak de truffels al op aten voordat de ‘caveur’ (degene die de truffel opgraaft) deze kon pakken, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van speciaal afgerichte honden. 

De rollen in deze hartverwarmende film van Christian Vincent worden vertolkt door Catherine Frot (als chefkok Hortense Laborie) en Jean d’Ormesson (als François Mitterand).