Kürt Rogiers te gast in De Keuken van Sofie

maandag, 3 november, 2014 - 13:48

Kürt is een echte Bourgondiër, maar wel een van het passieve type. Hij bekent dat zijn kookkunsten vrijwel onbestaande zijn. Zijn kookherinneringen situeren zich voornamelijk in de keuken van mama Bea. Alleen al het praten over de heerlijk geurende stoempgerechten doen hem spontaan watertanden. Op maandag 3 november maakt Sofie voor hem een nostalgische andijviestoemp met spekboontjes en boerenworst

Uien zijn voor de energieke radio- en televisiepresentator uit den boze want die veroorzaken zware allergische reacties. Ook vispannetjes vindt Kürt maar niets “omdat dat meestal zompige kommetjes met verschaalde brokjes vis zijn”. Op dinsdag 4 november wil Sofie bewijzen dat het ook anders kan met een vispannetje van verse stukken vis, hand gepelde garnaaltjes en mosselen. Dat Kürt niet zo handig is in de keuken wordt eens te meer duidelijk wanneer hij tijdens het snijden van de groenten ook een schijfje van zijn vinger wil snijden. 

 

Op woensdag 5 november wordt Kürt extra verwend met zijn lievelingsgerecht op het menu. Spaghetti alla carbonara staat bij hem met stip op nummer één. In Italië wordt dit gerecht ook wel de pasta van de armen genoemd omdat de saus bereid wordt met goedkope ingrediënten, maar voor Sofie blijkt het een koud kunstje om van dit arme-mensen-gerecht toch een prinselijke maaltijd te maken. 

Zoals woensdag al bleek, houdt Kürt enorm van de traditionele Italiaanse keuken. Op donderdag 6 november neemt Sofie haar souschef mee op reis naar la bella Italia. In een pittoresk restaurantje in Rome at hij ooit een overheerlijke vitello tonato. Vanaf dat moment werd het zijn favoriete gerecht uit de internationale keuken. Sofie bereidt de Italiaanse klassieker met kalfsvlees (vitello) en tonijn (tonato), een combinatie die volgens Rogiers zorgt voor het summum van culinair genot. Bovendien leert Sofie Kürt zelf mayonaise te maken. 

 

Op de laatste dag van de week, vrijdag 7 november, is Sofie droevig omdat ze afscheid moet nemen van Kürt. Tegelijk is ze ook dolgelukkig omdat ze hem kan verwennen met een heerlijke zoete zonde. Kürt is gek op roomijs en chocolade en voor een stuk marsepein zou hij een moord begaan. Voor hem gaat er vanavond dan ook een nieuwe wereld open: voor het eerst gaat hij een marsepeintaart bakken met biscuit, karamel, slagroom en schijfjes ananas. Hemels voor de rasechte zoetebek.

 

De Keuken van Sofie, elke dag bij VTM om 18u05. 

Op maandag 03/11: Op Grootmoeders wijze - Stoemp van andijvie, spekboontjes en boerenworst.

Op dinsdag 04/11: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Gegratineerd vispannetje.

Op woensdag 05/11: Lievelingsgerecht - Pasta alla carbonara.

Op donderdag 06/11: Op reis - Vitello tonato.

Op vrijdag 07/11: Zoete zonde - Feestelijk marsepeintaart met karamel en ananas.