Lactosevrij koken: drie recepten voor een zalige lekkere pasta

Lactosevrij koken: drie recepten voor een zalige lekkere pasta
vrijdag, 21 april, 2017 - 11:24

Spaghetti bolognaise

We beginnen met een klassieker: spaghetti bolognaise. Iedereen heeft wel zijn recept en smaken doet het altijd. Wie zich afvraagt of gehakt lactose bevat? Ja hoor, commercieel bereid vlees, zoals blinde vinken, worsten, bereide américain en dus ook gehakt, bevat lactose. Het is dus belangrijk dat je bij de slager of supermarkt informeert naar de ingrediënten en dat je onbereid gehakt besteld. Dit maken ze meestal graag voor je op bestelling.

Voor dit recept heb je nodig:

500 g lactosevrij gehakt, 2 uien, 2 wortelen, 1 gele paprika, 1 rode paprika, 2 blikken gepelde tomaten, 1tl geconcentreerde tomatenpuree, 2 teentjes knoflook, olijfolie, gedroogde oregano, basilicum en zachte paprikapoeder, laurier, 2 tl suiker, mespunt cayennepeper

 

Bereiding

1. Hak de uien, wortelen, paprika’s en look fijn.

2. Stoof eerst de uien en knoflook glazig in olijfolie. Voeg de worteltjes toe. Na 2 minuten voeg je de overige groenten, basilicum, oregano en laurier toe.

3. Voeg de tomatenpuree en de gepelde tomaten toe. Een beetje kruiden met cayennepeper, zout, paprikapoeder en de suiker. Laat alles rustig gaar worden.

4. Bak het gehakt rul en voeg toe aan de saus.

5. Kook de spaghetti al dente. Giet af.

6. Zet een potje lactosevrije gemalen kaas op tafel indien gewenst. Dilea heeft lactosevrije gemalen kaas in zakjes of neem een andere lactosearme harde kaas om te raspen. Schat zelf in waar je je het beste bij voelt.

 

 

 

Spaghetti met gerookte zalm

Dit recept heb ik ooit gekregen van een klasgenootje van mij. Sindsdien komt het zeer vaak op tafel. Het is niet alleen heerlijk, maar ook snel klaar te maken, wat in de zomer ook wel van pas komt!

Voor de pasta met zalm heb je nodig:

250g spaghetti, 250 g gerookte zalm, 3 preistengels, 250 ml lactosevrije kookroom, 250g visbouillon, 250 ml droge witte wijn, gedroogde oregano, gedroogde basilicum, 1 teentje knoflook, een mespunt cayennepeper en paprikapoeder

 

Bereiding 

1. Breng de witte wijn en visbouillon samen aan de kook. Voeg de kruiden toe en laat een tiental minuten doorkoken.

2. Snijd ondertussen de prei in kleine ringetjes stoof deze gaar in een beetje lactosevrije bakboter of sojaboter.

3. Voeg dan de room toe aan de witte wijn en visbouillon. Als je niet van een dunne saus houdt, kan je dit wat binden. Let hier op het product waarmee je sauzen bindt. Maïzena Express bevat lactose dus gebruik best een puur alternatief zoals rijstzetmeel of maiszetmeel.

4. Snijd de gerookte zalm in stukjes en voeg ze toe aan de saus. De prei, cayennepeper en het paprikapoeder mag je ook toevoegen en de saus is klaar!

5. Kook de spaghetti al dente.

 

Een nieuwe ontdekking die ik onlangs deed, is de lactosevrij roomkaas van Philadelphia! Vervang de room in het recept door 150 g van deze kaas, voeg wat lactosevrije melk toe voor een meer lopend sausje en smullen maar!

 

 

Penne met avocado en garnalen

Bij de zomer hoort ook een koude pasta.

Je hebt nodig:

250 g penne, 300 g scampi’s, 1 avocado, 150 g sugar snaps (boontjes), 5 el sojaroom, 2 el lactosevrije mayonaise, 7 el ketchup, scheutje whisky, 3 el olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 mespunt paprikapoeder, zout en peper

 

 

Bereiding

1. Kook de pasta gaar, giet af en laat afkoelen.

2. Pel en snipper de knoflook. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal.

3. Snij de avocado in stukjes en besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren.

4. Fruit de knoflook in olijfolie en bak er de garnalen in tot ze gaar zijn.

5. Maak een cocktailsaus van de room, mayonaise, ketchup, whisky en paprikapoeder.

6. Meng de pasta met de garnalen, avocado, sugar snaps en de cocktailsaus. Breng op smaak met peper en zout en zet koel weg.

 

Voor de spaghetti en penne kan je ook altijd de varianten kiezen die je het lekkerste of mooiste vindt. Geniet van de gerechtjes en van het zonnetje!

Smakelijk!