Lactosevrij koken: wat met kinderfeestjes?

dinsdag, 21 juni, 2016 - 16:20

Toch blijft het uitkijken. Als ze zelf een verjaardagsfeestje geeft, sta ik er dan ook op dat er alleen lactose- en glutenvrije gerechtjes op tafel komen. Aangezien we hier in Hoogstraten aan de bron zitten van lekkere sappige aardbeien komen deze vaak op tafel voor de kindjes. Gezond en lekker! Een buffetje van pannenkoeken, aardbeien, taart, milkshake en aanvallen maar!

Pannenkoeken

Zonder pannenkoeken geen kinderfeestje volgens mijn dochters. Hoewel ik vroeger zweerde bij volle melk voor mijn pannenkoeken heb ik na wat experimenteren met verschillende lactosevrije melken een verrassend lekkere combinatie gevonden: pannenkoeken met amandelmelk.

Voor een 12-tal pannenkoeken heb je nodig: 250 g (glutenvrije) zelfrijzende bloem, 5 dl amandelmelk, 3 eieren, snuifje zout, 1 zakje vanillesuiker en sojaboter.

1. Doe de bloem in een kom, meng met de suiker en het zout.

2. Maak in het midden een kuiltje en voeg de eitjes en amandelmelk toe.

3. Meng langzaam met de bloem tot een homogene massa. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

4. Smelt boter in een pannenkoekenpan. Schep er net genoeg beslag in tot de bodem overal bedekt is.

Pannenkoeken met amandelmelk blijven vrij wit van kleur. Je kan de kinderen ze laten versieren met allerlei suikerfiguurtjes.

 

Aardbeienlolly’s met chocolade

Toen ik dit receptje zag op VTM koken  zag ik dit al meteen op het buffetje staan. En je kindjes kunnen dit ook zelf mee maken. Heerlijk toch! Als we dit recept lactosevrij willen maken, zorg je ervoor dat je lactosevrije witte en pure chocolade neemt. Voor de witte chocolade heb ik die van Bonvita gebruikt. Verder kan je het receptje gewoon overnemen.

Chocoladetaart

Dit recept zag ik op facebook voorbijkomen. Met wat kleine aanpassingen zet je een overheerlijke lactosevrije chocoladetaart op tafel. De kinderen vinden hem ook heerlijk, dus een ideaal alternatief voor de slagroomtaart op het verjaardagsfeest. Voor dit recept heb je pure chocolade nodig. Ik heb hier de pure variant van Wiloco gebruikt. Dit is Lactosevrije donkere chocolade met kokosbloesemsuiker en rijstmelkpoeder. Dit recept bevat geen bakmeel, maar amandelmeel wat ook glutenvrij is.

Verder heb je nodig: 250 g lactosevrije pure chocolade, 250 g sojaboter, 250 g suiker, 7 eieren, 250 g amandelmeel, snuifje zout

1. Verwarm de oven op 180°C.

2. Smelt de chocolade au bain-marie.

3. Klop de suiker + de boter tot een schuimige massa.

4. Splits de eieren. Klop het eiwit stijf met een snuifje zout.

5. Voeg de eidooiers bij het suikermengsel. Schep het amandelmeel er voorzichtig doorheen. Voeg vervolgens de chocolade toe en het eiwit.

6. Zet 45 minuten in de oven.

Ook lekker erbij zijn wat rode vruchten of aardbeien.

Je geeft je kids best geen te grote stukken, want de taart is vrij zwaar met de vele eitjes erin.

 

 

 

Milkshake van aardbeien en yoghurt

Lactosevrije milkshake drinken wij enkel thuis. Op verplaatsing is dit moeilijk te vinden. Het recept van Jeroen Meus op VTM koken  is perfect aan te passen. Voor de yoghurt met aardbeien heb ik lactosevrije witte yoghurt genomen. De melk heb ik vervangen door rijst-kokosnoot melk van Provamel. Dit is een 100 % plantaardig drankje en ongezoet. Een lekkere ontdekking! De kardemom heb ik niet toegevoegd.

Het resultaat is een heerlijke verfrissende milkshake die elke kapoen lekker vindt!

 

 

 

Happy birthday en laat de kindjes (en de ouders )maar smullen en genieten!