Lactosevrij koken: zelfgemaakte paasfiguurtjes in chocolade

donderdag, 24 maart, 2016 - 15:08

 

Zelfgemaakte paasfiguurtjes in chocolade

Vorige week stonden mijn dochter en ik in de supermarkt te kijken naar alle lekkere paaseitjes, konijntjes, strikjes, bloemetjes, eendjes en ga zo maar door. Iets lactosevrij hiertussen vinden, is moeilijk. In paaseitjes zit namelijk vaak melkpoeder, weipoeder of cacaopoeder, dus lactose. Cacao, cacaoboter en cacaomassa zie je ook vaak terugkomen op de ingrediëntenlijst, maar deze worden in principe als lactosearm beschouwd.

De repen chocolade van Damhert, Minus L en Bonvita vind je wel op veel plaatsen, maar een lekker paaseitje met nootjes erin blijft, in de traditionele supermarkt, toch zoeken. Thuis gekomen ben ik meteen op zoek gegaan naar een recept om zelf chocoladefiguurtjes te maken. Een eenvoudig recept van Pascale Naessens heeft m’n aandacht getrokken.

 

 

Ingrediënten: lactosevrije chocolade naar keuze (melk- of puur), een siliconenchocoladevorm (kan je in allerlei figuurtjes krijgen, ook voor Pasen!), een aantal hazelnoten

1. Smelt de chocolade au bain-marie en hak terwijl de hazelnoten fijn.

2. Roer de hazelnoten door de gesmolten chocolade.

3. Giet de gesmolten chocolade daarna in kleine vormpjes en laat verder afkoelen in de ijskast.

4.  Haal de chocolade uit de vormpjes en klaar is kees!

Heel eenvoudig en zo heerlijk om van een zelfgemaakt lactosevrij paaskonijntje te smullen.

 

Briochebrood met rozijnen

Een geroosterde rozijnenboterham met een zacht gekookt eitje bij het paasontbijt! Dat wil je toch ook niet missen? In de rozijnenbroden van de bakker zit jammer genoeg lactose, vandaar een lekker recept om zelf mee aan de slag te gaan. Het is niet alleen een lekker broodje, maar de geur die dan in je huis hangt is heerlijk.

 

 

Ingrediënten:

125 ml halfvolle lactosevrije melk, 1 groot ei op kamertemperatuur, 325 g broodmix, 25 g fijne kristalsuiker, 7 g gedroogde gist, 200 g boter in blokjes, 75 g rozijnen

 

1. Leg bakpapier in een broodvorm van 23 x 13 x 7 cm.

2. Verwarm in een steelpan de melk met 75 ml water, doe het ei erbij en klop alles door elkaar. Dit moet lauwwarm worden.

3. Doe dan de broodmix met suiker, gist en boter in een mengkom en meng door elkaar met de deeghaken van je mixer. Ik heb de broodmix van “Peak’s Free From” gebruikt. Hier zitten geen gluten en lactose in. Het mengsel moet eruit zien als broodkruim.

4. Maak een kuiltje in het midden en voeg de rozijnen en het melk- ei mengsel toe. Meng alles nog eens rustig door elkaar. Het deeg mag wat klonterig blijven.

5. Schep het deeg dan in de voorbereide vorm. Met een stukje plastic folie kan je het deeg gemakkelijk aandrukken in de vorm. Dek de vorm nadien af met een nieuw stuk plastic folie.

6. Laat het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen.

7. Verhit de oven op 200°C hete lucht en bak het brood in 30-35 minuten in de oven tot het mooi gerezen en goudbruin is.

 

Je kan het warm of koud eten, waar je zelf blij van wordt. Heb je sneetjes brood over? Je kan ze heel goed invriezen. Doe elk sneetje apart in plastic folie. Nadien steek je ze allemaal in een plastic zak om in te vriezen. Je kan dan nadien gemakkelijk een sneetje uithalen, even in de broodrooster en smullen maar!

Geniet van een vrolijk én lekker paasfeest!