Lactosevrij koken: zomers aperitieven

maandag, 25 juli, 2016 - 12:08

Zet wat platbrood en rauwe groenten op tafel met enkele leuke dips en de gezelligheid kan beginnen. 

Lactosevrije hummus

Zelf vind ik hummus heel lekker. De basis van hummus is de vezel - en eiwitrijke kikkererwt. Je kan er veel mee variëren door er telkens iets anders bij te doen.  De traditionele hummus is deze waar tahini aan toegevoegd is. Voor dit receptje heb ik gekonfijte tomaten gebruikt.

Je hebt nodig: 200 g kerstomaten, sap van een ½ citroen, 1 blik kikkererwten (200g), 1 kl suiker, 1 dl olijfolie, cayennepeper, paprikakruiden, peper en zout

  1. Verwarm de oven voor op 140°C
  2. Snijd de kerstomaten in 2, verdeel ze over een bakplaat die je eerst bedekt met folie. Leg ze met de onderkant naar boven. Besprenkel met de olijfolie en de suiker. Breng op smaak met peper en zout en gaar ze in de oven gedurende 1.30u zodat ze half gedroogd zijn.
  3. Giet de kikkererwten af en houd 2 el van het vocht bij. Mix de kikkererwten samen met de gedroogde tomaten in de blender. Giet er het vocht bij en voeg de olijfolie toe totdat je een crème-achtige structuur krijgt.
  4. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met de cayennepeper en paprikakruiden. 

Je kan de hummus serveren met wat rauwe groentjes zoals worteltjes, radijsjes of komkommer. Je kan er ook wat picos of grissini bijzetten. Deze bevatten meestal ook geen melk, check best wel even de verpakking. Vaak is er olijfolie toegevoegd. In toastjes zit wel vaak melk verwerkt.

 

 

Tzatziki met lactosevrij platbrood

Ook altijd een succes is homemade Tzatziki, zeker als het warm weer is. Het receptje voor de Tzatziki  dat ik hiervoor gebruik, is terug te vinden op VTM Koken. Je vervangt hier de Griekse yoghurt door het lactosevrij alternatief van Minus L of door plantaardige sojayoghurt, wat je zelf het lekkerst vindt.

Voor lactosevrij platbrood gebruiken we volgende ingrediënten: 350 g zelfrijzende bloem, 350 g lactosevrije yoghurt, een snuifje zout en 2 el olijfolie

Mix met een mixer met deeghaken (of met je handen) de bloem en het zout en voeg al mixend de yoghurt toe tot er een samenhangend (plakkerig) deeg ontstaat. Rol het deeg in bolletjes. Indien het deeg wat te hard kleeft, maak je handen wat nat, dat vergemakkelijkt het rollen. Aangezien mijn dochter Coeliakie heeft, heb ik het deeg ook al glutenvrij gemaakt door glutenvrij zelfrijzend bakmeel te gebruiken.

Rol de bolletjes uit met een deegroller of leg ze meteen in een koekenpan, even bakken en dan platdrukken. Bak de deegplakken 2-3 minuten aan een kant, draai ze om en bak 1-2 minuten verder tot ze lichtbruin zijn. De platbroodjes zijn gekruid ook lekker. Ik heb er verschillende gemaakt: eentje met oregano, eentje met basilicum en eentje met lactosevrije pestokruiden. Voeg de kruiden toe aan het deeg voor je er een bolletje van rolt. 

Zet je graag wat meer tapas op tafel dan kan je inspiratie vinden bij Sofie Dumont via volgende link. Voor de dadels gebruik je de nieuwe lactosevrije geitenkaas van Dilea. Voor de “Pan con ajo y tomate” gebruik je vanzelfsprekend lactosevrije gemalen kaas.

 

Fijne zomer en vergeet er ook niets lekkers bij te drinken!