Leren “champagne-componeren”

Verschillende champagnes proeven
vrijdag, 28 juni, 2013 - 09:00

“Wat een droomjob!”, horen we velen denken. Dat is het ook, maar een job die alleen weggelegd is voor mensen die voorzien zijn van een uitzonderlijk stel zintuigen. Regis proeft wel 35 wijnen per dag, tot drie keer toe. Probeer dan maar eens het onderscheid nog te maken! Wij gaan de uitdaging aan, en schuiven mee aan tijdens een proeverij, met spuwbakje naast ons uiteraard! Het moet leerrijk blijven…

Beginnen doen we met ‘vin clairs’ uit 2012. 100 van deze wijnen zullen samen geassembleerd worden tot de huischampagne van 2013. Champagne wordt gemaakt van drie verschillende druivensoort, waarbij elke druivensoort zijn typische karakteristieken kent. Het is aan de chef de cave om een mooi evenwicht tussen de drie te ‘componeren’. Regis Camu vergelijkt zijn stiel zeer treffend met een componist die een symfonie componeert: “Noem me maar een wijndirigent.”

De eerste cru’s die we proeven, zijn gemaakt van chardonnay-druiven. Deze zorgen voor de florale, fruitige kant. Veel fraîcheur, mineraliteit en de typische aciditeit. Pinot meunier geeft persoonlijkheid aan de wijn. Elegant fruit, krokant, “chaleureux”. Tenslotte zorgt pinot noir voor volume en body.

Een volgend ‘experiment’ is het proeven van dezelfde cru, maar telkens van een ander jaar. Aan de kleur alleen al zie je dat de cru’s heel verschillend zullen smaken. Dus hoewel de druiven van exact dezelfde locatie komen, is er jaarlijks een enorm smaakverschil. Vandaar dat ze ook spreken van een ‘goed jaar’ en minder goede jaren. De bijzondere cru’s worden dan ook bewaard om speciale champagnes mee te maken. Opvallend is ook dat er oudere cru’s zijn die verrassend jong smaken voor hun ‘leeftijd’, jonger dan sommige cru’s uit 2012.

In een derde ronde (we zijn nog steeds blij met ons ‘spuwbakje’) proeven we de assemblages van 2012. D.w.z. de mengeling van verschillende cru’s voor ze op fles gezet worden. Zeg maar “de champagnes van de toekomst”. 2012 was een erg goed jaar, dus is er ook een millesimé van 2012, die we pas terug zullen kunnen proeven rond 2018-2019 en een ‘Rare 2012’ die bewaard blijft tot minstens 2020. Straf!

Als laatste mogen we natuurlijk ook nog de champagnes zelf proeven, dus het spuwbakje gaat ditmaal aan de kant! Als eerste is de huischampagne of ‘Brut sans années’ aan de beurt. Zoals eerder vermeld is hier geen echt recept voor, maar wordt de champagne samengesteld op basis van de cru’s van het jaar, maar wel zo dat ze steeds hetzelfde smaak. De typische smaaksignaturen van Piper zijn fraîcheur, fruitigheid, structuur en vol in de mond. Een lichte, gemakkelijke champagne die ideaal is als aperitief.

Een groot contrast meteen is de ‘Vintage Brut 2006’. Met een gouden kleur, en heel rond van smaak. 2006 was een erg warme zomer, en dat proef je! Deze champagne heeft enorm veel karakter, en dat stijgt alleen maar als we ‘zakken’ in de jaren: 2002, 1998, 1988,…. Je proeft dat deze champagnes lang bewaard zijn, en smaak vergaard hebben, en zijn dan ook ideaal voor een speciale gelegenheid.

Tenslotte krijgen we nog (proefondervindelijk!) mee van Regis Camu dat champagne ook perfect te ‘pairen’ is met eten, en dat ‘Kirr Royale’ een doodzonde is!

Ontdek meer over champagne: