Maak een heerlijk gerecht met goedkope, alledaagse producten…

Culinaire hamburger
dinsdag, 30 april, 2013 - 20:30

Zo kan je met een simpele aardappel, veel verschillende soorten frietjes maken. Ook een hamburger kan je pimpen door simpelweg enkele kruiden toe te voegen, een speciale saus te maken of een eitje erbij te serveren.

De traditionele hamburgerDe hamburger is afkomstig van de stad Hamburg in Duitsland, hier werd de allereerste hamburger gebakken en daarna geserveerd op een rond broodje. Duitse emigranten hebben dit concept meegenomen naar de Verenigde Staten, daar is de moderne hamburger ontstaan.

Oorspronkelijk werd een hamburger gemaakt met rundsvlees of rundergehakt maar vandaag de dag wordt er ook kippenvlees of varkensvlees toegevoegd, er bestaan zelfs vegetarische varianten.

De traditionele hamburger wordt geserveerd op een rondje broodje met saus en uitjes. Toch zijn er ook al een tal van uitgebreide varianten zoals de Cheesburger (met kaas), de Baconburger (met kaas en spek), de Hawaïburger met ananas, de Bickyburger (met bickysausen, gefrituurde ui en augurk), …

De culinaire hamburgerDe hamburger behoort nog steeds tot de categorie fastfood maar toch bestaan er al een aantal culinaire versies van de hamburger.  Het hoofdingrediënt kan op talloze manieren op smaak worden gebracht. Door de burger af te werken met verse kruiden, kaas, noten, olijven, gedroogd fruit en dergelijke kan je een de traditionele  hamburger omtoveren tot de culinaire hamburger. Ook met het broodje kan je veel kanten op, je hoeft geen sandwich of pistolet te gebruiken maar ook de Italiaanse ciabatta en het Turks brood vallen in de smaak.

Experimenteer erop  los en maak een overheerlijke hamburger klaar met een persoonlijke toets!