Maar liefst drie proeven voor De MeesterBakkers

dinsdag, 10 april, 2012 - 16:18

Vorige week, op woensdag 4 april 2012, maakten we in de eerste aflevering van De MeesterBakker kennis met de wondere wereld van de patisserie. Terwijl Famke als eerste afscheid moest nemen, werd kandidate Ellen gelauwerd om haar precisie. Ze werd gekroond tot MeesterBakker van de week. “Het feit dat je MeesterBakker bent, verhoogt de druk”, geeft Ellen toe.

In aflevering 2, op woensdag 11 april 2012, gaan de kandidaten samen met Rani, Sofie en Bernard op stap met gebak. Ze kunnen deze keer dus maar beter voor stevige exemplaren zorgen. In deze aflevering moeten de deelnemers zich maar liefst drie keer van hun beste kant tonen.

De klassieker van de week: frangipane

Voor de eerste proef moeten de kandidaten een klassieker naar hun hand zetten: een frangipanetaartje. Net zoals vorige week krijgen de bakkers enkel een ingrediëntenlijst, maar geen recept. Bijna iedereen werkt rustig en nauwgezet, maar bij Roger gaat het er wat nonchalanter aan toe. De frangipanes van alle kandidaten worden nauwkeurig bestudeerd door de jury. 

De creativiteit de vrije loop met 1 cake, 2 whoopies en 3 cupcakes

De eerste creatieve proef oogt simpel: maak een cake die pas een dag later door de jury zal geproefd worden. Bernard Proot heeft alvast een duidelijk beeld van een geslaagde cake: “dat is er één waarvan je één schijfje neemt en denkt, ik zou toch nog een schijfje bij willen.” Bij deze opdracht wordt al snel duidelijk dat de ene voor safe speelt met een klassieke bereiding, terwijl de andere zelfs de basisingrediënten van een cake in vraag durft te stellen. 

Ook bij de laatste proef zijn de verschillen tussen de bakkers groot. De opdracht luidt als volgt: maak 3 verschillende soorten cupcakes en 2 verschillende whoopies. Whoopie-wat? Een whoopie is een in Vlaanderen nog redelijk ongekend koekje, maar in de VS zijn ze al een tijdje een échte rage. Sofie Dumont weet dat niet iedereen hier op gelijke voet zal starten: “Met deze opdracht leggen we het vuur aan de schenen bij de klassieke bakkers die absoluut geen zin hebben in dat gepruts.” En inderdaad, onder andere Philemond wordt niet meteen laaiend enthousiast van deze opdracht: “Ik ben eerder voor iets degelijks. Joepies, dat zal niet blijven bestaan!” Andere kandidaten kunnen zich in deze proef echter helemaal vinden…