Meevaren op een garnalenboot

Boot dat aangemeerd is aan de pier
woensdag, 17 oktober, 2012 - 16:27

We kregen de kans van het Nederlands visbureau om een voormiddag mee te varen op een echte garnalenkoter, garnaaltjes te vangen én echt letterlijk vlak nadat ze gekookt zijn te proeven. Een zilte zaligheid!

Garnalenkoters varen meestal zondagavond uit, om dan pas woensdag of donderdag terug aan land te komen. Onze koter, de OD3, maakte een ommetje voor ons en pikte ons op een frisse doch droge maandagochtend op om mee uit te varen. Kapitein Jan Luime kondigde reeds een mooie vangst aan, en zo konden wij voor het eerst ook de nog levende garnalen aanschouwen, die wel degelijk erg grijs zijn.

 

Deze garnaaltjes werden bij het uitvaren dan meteen ook gekookt. Na een grondige spoeling en ‘nalezing’ (i.e. het verwijderen van onzuiverheden en andere kleine visjes) mochten we meteen proeven van het ‘grijze goud’: verser kan het niet! Een unieke smaak die niet te evenaren is. Enkele waaghalzen onder ons verorberden ook een levend exemplaar. Een culinaire trend die eerder ook al te spotten was bij toprestaurants Hof van Cleve en Noma.

 

Eens in volle zee worden de netten terug neergelaten voor een nieuwe vangst. We leren bij dat ons schip deel uitmaakt van de ‘boomkorvisserij’, een kleinschalige visserij die vooral voor de kust vaart. Ze zorgen ervoor dat ze zo weinig mogelijk bijvangst hebben, dat er zo min mogelijk bodemberoering is en proberen het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden. Van grijze naar groene garnaal…

Het grootste deel van de garnalen wordt ingevroren en naar Marokko gevoerd om er gepeld te worden. Dit is historisch zo geëvolueerd omdat het in de jaren ’80 verboden werd om commercieel thuis te pellen. Toen is er in Marokko de infrastructuur gebouwd om de garnalen onder de beste hygiënische omstandigheden te kunnen pellen, en dit is nog steeds zo. Ondertussen wordt er bij ons ook geïnvesteerd in pelmachines, maar de vraag naar gepelde garnalen is enorm groot. Daarbij lanceerde Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse vissersbond, de warme oproep om vooral ongepelde garnalen te kopen. Niets beter toch dan je ergens op een terrasje te zetten met een zakje verse grijze ongepeld garnalen en een biertje erbij? Tenzij je zelf de kans krijgt om eens met een garnalenkoter mee te varen natuurlijk!

© foto's: Nederlands Visbureau, Evert Jan Daniels