Michelin presenteert de Bib Gourmand Benelux 2013

maandag, 5 november, 2012 - 10:03

De restaurantselectie voor de Bib Gourmand Benelux 2013, die een kwalitatief goede keuken voor een redelijke (toegankelijke of schappelijke) prijs wil promoten, heeft een bijzondere weerklank. Alle Bib Gourmand restaurants, zijn goede adressen. Ze onderscheiden zich door hun uitstekende prijskwaliteitverhouding.

Het maakt niet uit of het trendy restaurants dan wel kleine bistro’s zijn. En of ze een klassieke dan wel een eigentijdse keuken hebben, of ze regionaal dan wel buitenlands koken. Deze restaurants hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze, ondanks de stijl van hun keuken, een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) aanbieden voor een bedrag van maximaal € 35 (in de hoofdsteden is dat maximaal € 36).

Trouw aan deze onschendbare regel, reisden de Michelin inspecteurs weer de hele Benelux door om de restaurants te ontdekken die ook voor kleinere budgetten een uitstekende maaltijd bieden binnen de kwaliteitscriteria van de MICHELIN gids (kwaliteit van de producten, creativiteit en consistentie). Met hun enorme ervaring zagen ze dat chef-koks al hun creativiteit in de strijd gooien om kwalitatief goede maaltijden voor een betaalbare prijs aan te kunnen bieden. Overigens staan er dit jaar maar liefst 48 nieuwe adressen in de gids!

De selectie toont ook een sterke dynamiek als het gaat om buitenlandse keukens. Steeds meer chef-koks wagen het er op in de Benelux. Ze komen met verleidelijke en toegankelijke menu’s in een prettige en eigentijdse omgeving.

In totaal is, met deze 5e editie van de Bib Gourmand Benelux, bijna 35 % van de selectie vernieuwd. Hij omvat nu 251 restaurants.

In België is de internationale keuken bijzonder populair. Er zijn nieuwe adressen zoals Maza’j in Auderghem dat de traditionele Libanese keuken neerzet in een modern kader. De Aziatische gastronomie wordt dit jaar ook eer aan gedaan. Met name door Fong Mei in Antwerpen, een typisch Chinees restaurant met een traditionele keuken die rechtstreeks uit Hong Kong komt. Maar ook door Kokuban, een zeer toegankelijke en aantrekkelijke Japanse noodle bar in Brussel met een uiterst gevarieerde klantenkring. Traditionelere restaurants hebben eveneens een plek gekregen in de gids. Bijvoorbeeld Brasserie de la Villa in Brussel,
het zusje van Villa Lorraine, dat goede maaltijden voor een betaalbare prijs serveert in een luxueuze ambiance. Het voormalige Ardenner sterrenrestaurant Au Gastronome dat gesitueerd is in een charmante omgeving in Paliseul, wist met een nieuw management team en een jonge veelbelovende chef de kwaliteit te verbeteren terwijl de prijzen aantrekkelijk bleven. Tot slot zijn de bierliefhebbers, met de selectie van De Heeren van Liederkerke in Denderleeuw, niet vergeten. In dit bierrestaurant is het gerstenat een inspiratiebron voor creatieve gerechten; zowel wat betreft de bereiding als de presentatie.

De nieuwe restaurants in Bib Gourmand België 2013

Aalst - Borse van Amsterdam
Alle - Le Charme de la Semois
Antwerpen - Fong Mei
Brugge - Kurt’s Pan
Brussel - La Brasserie de Bruxelles
Brussel - La Brasserie de la Villa
Brussel - Kokuban
Brussel - De Maurice à Olivier
Brussel - Maza’j
Couvin - Nulle Part Ailleurs
Denderleeuw - De Heeren van Liedekercke
Dinant - La Broche
Durbuy - Brasserie Fred
Falaën - La Fermette
Houtain-le-Val - Chez Ginette
La Hulpe - Louise
Kraainem - D’Oude Pastorie
Lacuisine - La Roseraie
Montigny-le-Tilleul - De Vous à Nous
Namur - Au Phil des Saveurs
Paliseul - Au Gastronome
Petegem-aan-de-Leie - Bistro Marron
Sint-Jan-in-Eremo - De Warande
Sint-Kruis - ‘t Apertje
Veurne - Olijfboom
Zwevezele - Bistro Cuisine Kwizien