Mijn Pop-uprestaurant: ga je naar 22 in Antwerpen? Wandel dan onze Smaakroute!

woensdag, 4 juni, 2014 - 13:15

Twenty-Two, het Pop-Uprestaurant van Jéremy en Noémie ligt ideaal gelegen voor wie houdt van dieren én graag met de trein komt: naast de zoo en in de schaduw van één van de meest indrukwekkende stations ter wereld, Antwerpen Centraal. Rond het Koning Astridplein bevinden zich al tal van lekkere locaties. Er is Chinatown, in de hoek van het plein, met de typische toegangspoort, enig in België. Daar is ook De Criée gevestigd, een overdekte markt vol smakelijke verse producten, waaronder het beste lamsvlees “van ’t Stad”. Achter het station maken ze bij de Joodse bakker Kleinblatt de beste kaastaart van Antwerpen. Trek je toch liever het stad in, dan vind je op de Keyzerlei café Bier Central met een indrukwekkende bierkaart. Wat verder maakt patissier Delrey in de Appelmansstraat overheerlijke pralines en macarons.

Op weg naar het hartje van de stad passeer je best eens over de Meir. Vergeet de kleidingwinkels, maar ga recht naar The Chocolate Line van Vlaanderens bekendste chocolatier Dominique Persoone. Hij opende in Antwerpen een tweede winkel en stelt in een prachtig koninklijk pand zijn zoete collectie voor.  Je kan er de chocolatiers ook aan het werk zien.

 

In het stadscentrum zelf vind je in en rond de Wilde Zee erg veel must-go’s: de kazen van Vervloet, het roggeverdoemmeke van de authentieke bakkerij Goossens, de pralines van Burie en de Antwerpse handjes in de altijd heerlijk ruikende winkel van Philip’s Biscuits. Stuk voor stuk zijn dit zaken met een verhaal, met een passie en met een onwaarschijnlijk lekker product.


Krijg je van al dit lekkers alweer dorst, probeer dan eens een
Seefbiertje. Samen met het “bolleke” zijn dit de twee Antwerpse  stadsbieren. Achter het Seefbier schuilt een erg interessant verhaal. Dit werd al in de 19de eeuw gebrouwen in de arme Seefhoek en raakte dan vergeten. Johan van de Antwerpse Brouw Compagnie rakelde het recept terug op en liet het in 2012 brouwen. Het bier haalde in datzelfde jaar nog internationale prijzen binnen. Ondertussen vind je het Seefbier al in tal van zaken, zoals in Bar Deco, waar ze het zelf van ’t vat schenken. Een unicum in Antwerpen…


Wordt al dat culinair gedoe je iets te veel, spoel het dan door met een smakelijk koffietje. In Antwerpen zijn er namelijk tal van hippe koffiebars. Ze branden en malen zelf hun koffie of stellen eigen mengelingen samen. Eén van die bars is Normo Coffee. Dit is een supergezellige zaak, waar de geur van koffie je tegemoet waait. Liever iets sterker, kies dan voor een Elixir D’Anvers of één van hun tientallen jenevers bij De Vagant.

Iets buiten het centrum en wat verder van Twenty-Two ligt de buurt ’t Eilandje met het MAS als centrum. Ga gratis tot op het bovenste verdiep en geniet van het uitzicht. In de schaduw van dit architecturaal meesterwerk ligt een oud fabriekspand. Dit pakhuis werd omgevormd tot het Felix Pakhuis met onder andere Balls ’n Glory van Wim Ballieu en een overdekte markt.  De Antwerpse tegenhanger van de Gentse Joost Arijs zit hier ook. Toon De Klerck werkte voor Peter Goossens voor hij aan het Kattendijkdok zijn eigen bakkerij begon. Dit was dadelijk een schot in de roos en van heinde en ver komen mensen voor zijn taartjes en koffiekoeken.

Waarschijnlijk zagen we een aantal zaken over het hoofd. Het aanbod in een stad als Antwerpen is enorm en we hebben geprobeerd om een mooie mix te maken. Veel plezier met onze smaakroute! 

 

Download de VTM Koken Smaakroute


Meer over Mijn Pop-Uprestaurant!