Mosseltip: waar je moet op letten bij het kopen en kuisen

Mosseltip: waar je moet op letten bij het kopen en kuisen
dinsdag, 7 juli, 2015 - 17:12

Je kan ofwel verse mosselen kopen bij de visboer, of in de supermarkt in een vacuümverpakking. Het is altijd best om de mosselen zo snel mogelijk op te eten, op de dag van de aankoop dus.

Als je ze in de supermarkt koopt, moet je erop letten dat de vacuümverpakking goed afgesloten is. Deze mosselen zijn vaak al zandvrij gemaakt en ontdaan van de baard. Je moet ze wel nog grondig spoelen, en eventuele onzuiverheden van de schelpen verwijderen. Mosselen met een kapotte schelp gooi je best weg. Mosselen horen dicht te zijn. Als je schelpen hebt die verder dan 3mm openstaan, geef er dan een tik mee op het aanrecht, en de mossel zou terug moeten dichtgaan. Zo niet, dan is de mossel waarschijnlijk dood en gooi je ze beter weg.

Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.

Wil je verse mosselen toch bewaren, leg ze dan in een vergiet in de groentelade in de koelkast, zo kunnen ze niet in hun eigen vocht liggen. Leg ze zeker niet in water, mosselen zijn zoutwaterdieren dus dat zullen ze niet lang overleven.