Myriam van Hap & Tap kwam meekoken met Sandra - haar verslag van een heel fijne avond

donderdag, 14 december, 2017 - 13:08

Myriam Minne, de bezielster van de overheerlijke blog Hap & Tap, schoof mee aan voor de workshop en de feesttafel van Sandra Bekkari. Zij is alvast grote fan!   

Het feestmenu van Sandra Bekkari voorgeproefd en meer dan goed bevonden!

Afgelopen maandag was ik door VTM Koken uitgenodigd om samen met 10 winnaars van een Facebook wedstrijd het feestmenu van Sandra Bekkari in avant-première te gaan proeven. Nu kende ik Sandra niet. Wel van naam en van gezicht natuurlijk, maar daar hield het op voor mij. Ik kijk geen tv. Nooit. Ik heb daar de tijd niet voor, want ik moet bloggen… (Oei, mag ik dat wel verklappen op de website van VTM??) Soit, ik wist niet hoe ik me Sandra moest voorstellen. Van haar keuken daarentegen wist ik wel min of meer wat ik mocht verwachten: gezond, veel groenten, veel smaak, haalbaar én lekker.

Ik kwam als een van de laatsten binnengewaaid in de keukens van Bureau Cuizine in Melle. Iedereen was al voorzien van een drankje en er werd gezellig op los gekeuveld. Met de grote gedecoreerde kerstboom en de feestelijk gedekte tafel leek het wel of ik écht op een kerstfeestje was uitgenodigd. ‘Gastvrouw’ Sandra verwelkomde me meteen met open armen. Letterlijk. Ik voelde me direct thuis. Nu ja, timide is not my middle name…

Met ons glas in de hand werden we in de keuken ‘gedagvaard’ waar we in avant-première het menu ontdekten dat Sandra ook voor haar programma op VTM zou klaarmaken:

·Filodeeghapjes met krabvlees, venkel en ricotta als voorgerecht

·Eendenfilet met geroosterde spruitjes, pompoen met sinaasappel, veenbessen en amandelen, worteltjes met honing en pistachenoten en een heerlijke rode wijnsaus als hoofdgerecht

·Dessertglaasje met yoghurt en rood fruit op smaak gebracht met een scheutje rozenwater

 

De winnaressen, jawel het waren allemaal dames!, werden in groepjes onderverdeeld en gingen aan de slag, de ene al met meer vertrouwen dan de andere. Maar de stress mocht die er al geweest zijn, werd meteen weggenomen door Sandra: ze laveerde als een volleerde  chef tussen haar discipelen om hier en daar te laten zien hoe het moest. Bovendien was het allemaal niet zo moeilijk. Het is duidelijk: je hoeft geen gedreven en doorgewinterde hobbykok te zijn om het feestmenu van Sandra te maken. 0% stress, 100% (gezond) genieten, dat is duidelijk het motto!

In no-time begonnen zich in de keuken de heerlijkste geuren te verspreiden. Ik ontfermde me over de rode wijnsaus en mede dankzij de steranijs leek het wel of ik gluhwein aan het maken was. De geur van Kerst!Na een uurtje gezellig kokkerellen mochten we aan tafel. De filodeeghapjes waren allemaal perfect gelukt en smaakten heerlijk. En het wit wijntje erbij deed dat ook. Er was gekozen voor een frisse, minerale witte wijn: fris als pairing met de courgette en venkel en mineraal en acide als pairing met het krabvlees en de ricotta. Ik noteerde snel de naam, want dit was een sterk staaltje winepairing: Sauvignon Blanc Silex 2016.

Tijd voor het hoofdgerecht. De eend kwam perfect gegaard en dus nog mooi rosé uit de oven. De saus was stroperig ingekookt en de vele groentjes - een mix van koud en warm - zorgden niet alleen voor smaak, maar ook voor kleur op ons bord. Iedereen aan tafel was unaniem lovend over dit gerecht en meerdere dames beslisten prompt dat ze dit gingen serveren op kerstavond. Een mooier compliment kan je als gastvrouw niet dromen toch?

Voor de begeleidende wijn werd gekozen voor een volle, rijpe, kruidige rode wijn. Het rijpe karakter voor bij de zoete smaak van eend, butternut en sinaasappel en het kruidige karakter als perfecte pairing met de marsalaglaze en geroosterde spruiten. De L’Oiselet St-Chinain 2014 was een schot in de roos.

 

Eindigen deden we met een bijzonder snel, bijzonder licht, maar bijzonder mooi dessertglaasje met yoghurt en rood fruit. Het ideale dessert als afsluiter na een copieuze maaltijd. En daarmee kwam meteen ook een eind aan een heel fijne avond. Sandra is een echte klassedame, spontaan, zonder capsones. Met haar ontwapenende glimlach wint ze iedereen voor zich. Ze zou zelfs een zoetekauw als ik kunnen overtuigen om sana te gaan leven en ze zou daar niet eens veel moeite moeten voor doen…

 

PS: wil je de gerechten zelf maken? Ontdek ze hier.

 

 

 

VTM Koken feestmenu's

Sandra Bekkari, Loïc Van Impe, Sofie Dumont én Vers Talent An maakten speciaal voor ons een eigen feestmenu: lekker, toegankelijk én voor ieder wat wils. Nood aan inspiratie voor je feest?

Bekijk hier hun menu's: