Native Cooking Awards 2015: Denemarken wint & Belgen worden 4e

Native Cooking Awards 2015: Denemarken wint & Belgen worden 4e
maandag, 8 juni, 2015 - 10:26

Voor de wedstrijd van 2015 brachten de organisatoren vijf landen (Frankrijk-België-Denemarken-Duitsland-Zweden) samen met elk een team van 4 topchefs. De competitie focust op een doorgedreven interactie met de natuur. De chefs krijgen enkel ‘raw food’ van lokale boeren die rond het Knuthenlund Estate gelegen zijn. De competitie vindt plaats in de open natuur waar men een driegangenmenu voor een 7-koppige jury moest serveren. Een deel van de ingrediënten moesten de chefs zelfs in de natuur gaan verzamelen. Hiervoor kregen ze een fiets, mes en schaar om al zo over heel het domein en aan de kustzijde, op jacht te gaan naar producten die de juiste finesse aan de gerechten gaven.

 

 

Voor België werden Olly Ceulenaere (Publiek), Davy Schellemans (Veranda), Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir) en Nicolas Decloedt (Humus Botanical Gastronomy & Eat Love) geselecteerd. Als voorgerecht combineerden ze de verse kaas van Knuthenlund met erwtjes, ui, champignon, kruiden en bloemen. Met zeer beperkte keuken apparatuur en enkel open vuur slaagden de Belgen er toch in om bij het hoofdgerecht een perfecte cuisson te serveren van de ‘Danish black spotted pig’. Het varken werd afgewerkt met een puree van in de grond gerookte lokale aardappeltjes, kruiden van de Lolland kust, een saus van het lokale stout bier & appelsap en poeder van zwarte aardappeltjes. Ze sloten af met een dessert in de vorm van een bloem gemaakt van rabarber. Hierbij kwam yoghurt, wei en een jus van zwarte bessen en rabarber. De gerechten kregen een serieuze focus op smaak en intensiteit maar misten net die presentatietechniek om in de top drie te belanden.

 

 

 

Net zoals vorig jaar ging Denemarken lopen met de eerste plaats. Ze gingen Frankrijk en Zweden nipt vooraf. Ze imponeerden met drie gerechten die zowel qua presentatie, samenhang en creativiteit uitblonken. Uiteraard hadden ze met hun voorkennis van het gebied en de producten een extra troef. De prijs van de proevende pers ging ook naar Denemarken. Hier kreeg ons land een meer dan verdiende tweede plaats.

 

 

Knuthenlund is de grootste organic farm van Denemarken en werd al in 1729 opgericht. Ze staan bekend voor hun duurzame productie van melkproducten en het kweken van enkele speciale rassen. Zo zijn er kuddes melkschapen, enkele originele rode Deense koeien en de Deense ‘black spotted’ varkens. Het gebied van maar liefst 900ha is zeer vruchtbaar met een rijke bovengrond. In België worden de Knuthenlund producten door Carnivale verdeeld.

We kijken al uit naar de Native Cooking Awards van volgend jaar!