Nieuw driesterrenrestaurant in Nederland

maandag, 25 november, 2013 - 12:49
restaurants

De naderende sluiting van het driesterrenrestaurant Oud Sluis is een verlies voor de Nederlandse gastronomie, maar deze wereld blijft nu eenmaal constant in beweging. De Librije (Zwolle) is en blijft een vaste waarde: met ondeugende creativiteit en een uitstekende keuze van ingrediënten vertegenwoordigt Jonnie Boer met verve het hoogst haalbare driesterrenniveau.

Die onderscheiding is nu ook weggelegd voor De Leest uit Vaassen. “Elk gerecht draagt de signatuur van Jacob Jan Boerma: geschoeid op de leest van vakmanschap. Kosmopolitische invloeden en inventiviteit zorgen er voor een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak.”, aldus Michael Ellis, Internationaal Directeur van de MICHELIN gids.

Maar liefst drie restaurants krijgen in de MICHELIN gids Nederland 2014 een tweede ster. Het Amsterdamse Bord’Eau wordt bekroond voor de keuken van Richard van Oostenbrugge die het best wordt omschreven als verfijnd en geweldig, maar even goed als verfijnd (culinair) geweld. Een van de weinige chefs die in twee jaar tijd één en twee sterren heeft behaald. Hij heeft een stap vooruit gezet, net als het Rotterdamse FG. Het samenspel van smaken die culinaire kwajongen François Geurds presenteert, overtuigt. En dan is er ook nog, last but not least: Fred (Rotterdam – Kralingen). De creaties van Fred Mustert zijn culinair maatwerk en een toonbeeld van het principe ‘less is more’.

Een mooie verscheidenheid aan stijlen en smaken vindt men bij de negen restaurants die een eerste ster krijgen. Hans den Engelsen van ’t Raedthuys (Duiven) is een discrete chef die al jarenlang gestaag evolueert en stabiliteit in zijn keuken heeft gebracht. Zijn uiterst fijne stijl wordt nu beloond met een eerste ster.

Lucas Rive moet niet meer voorgesteld worden. Na 26 jaar en twee behaalde sterren bij de Bokkedoorns, doet hij het nu op zijn eentje. Zijn creatieve combinaties en subtiele accenten zorgen voor pit en smaken in overvloed. Die verfijning en verrassing typeren ook de keuken van Joris Bijdendijk in Bridges (Amsterdam): een voorbeeld van de evolutie die restaurants in de grote steden zullen ondergaan. Een heerlijke ‘urban kitchen’.