Old school gadgets

zaterdag, 30 november, 2013 - 11:00
keuken gadgets

Maar wist je dat je heel af en toe ook op de rommelmarkt of in de lokale kringwinkel je portie gadgetgeluk kunt beproeven. ‘Inspector Gadget’selecteerde drie klassiekers uit ver vervlogen tijden die je zonder al te veel moeite tweedehands kunt scoren. En hoewel het etiket innovatief al een tijdje niet meer van toepassing is, charmant zijn deze gadgets zeer zeker. Een ode aan old school!

Mille Croquettes

Deze handige krokettenmaker van Belgische makelij – je hebt je grootmoeder er ongetwijfeld ooit mee in de weer gezien - was met de jaren een beetje in onbruik  geraakt. Allicht te wijten aan de opkomst van de diepvrieskroket denken wij. Meer dan één televisieprogramma van de immer charmante Jeroen Meus was er echter niet nodig om de Mille Croquettes weer helemaal op de culinaire kaart te zetten. Eind 2011 was dat! De grote troef van het toestel? Het is uiterst simpel in gebruik. Je vult het reservoir met op smaak gebrachte puree en met één druk op de hendel heb je verschillende egale aardappelworsten, de basis voor heerlijke huisbereide kroketten. Ondanks de nieuwe hype vaak nog terug te vinden in de kringwinkel voor een spotprijs.

Snijbonenmolen

 

 Snijbonen maken, dat was iets voor de kleinkinderen zo dacht mijn grootmoeder. Vliesjes verwijderen, topjes van de bonen snijden en vervolgens draaien aan het molentje. Daar kon je deze kleinzoon zonder morren uren in stilte mee bezighouden. Ondertussen snijdt de keukenrobot de boontjes in een mum van tijd maar hetzelfde is het niet.  Weg sentiment,  weg voeling met het eten. Mag ik iedereen een ‘old school’ snijbonenmolen aanraden? Kost twee keer niets, de kinderen kunnen er zich een keertje mee uitleven en het jeugdsentiment krijg je er gratis bij.

Koffiemolen 

Sinds enkele jaren is koffie weer hipper dan hip en is het aantal trendy koffiebars niet meer op twee handen te tellen. Instantkoffie blijft het evenzeer goed doen, al zijn er meer en meer mensen die geurige vers gebrande bonen in huis halen. Goed nieuws is dat want daardoor worden oude, manuele koffiemolens van oubollig ornament opnieuw tot gebruiksinstrument verheven. Eerlijk, een gezonde dosis handarbeid is toch veel mooier dan het snerpende geluid van een elektrische koffiemolen. Zij die geluk hebben weten her of der een koffiemolen van het merk ‘Rock Hard’ op de kop te tikken. Geen betere manier om de dag te starten dan met een motto als dat!


Geen fan van tweedehands? Zowel de Mille Croquettes, de nieuwe ‘oude’ koffiemolen als de snijboonsnijder zijn in de betere kookwinkel verkrijgbaar.

Misschien nog een tip voor fans van fonkelnieuwe gadgets met een beperkte beurs. Zo rond de feestdagen kun je op veilingsites gouden zaken doen. Stuk voor stuk mooie cadeaus die bij hun huidige eigenaar niet direct in goede aarde vielen, aangeboden tegen een fractie van de originele verkoopprijs. Succes ermee!