Ongelukjes vermijden in de keuken

kind kijkt over kast en pakt mes vast
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

Een ongeluk is vlug gebeurd

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Wekelijks belanden tientallen mensen in het ziekenhuis: verbrand, gevallen, vergiftigd, gesneden … En vooral de keuken is voor kinderen met grijpgrage handjes gevaarlijk terrein. Nieuwsgierig als ze zijn, willen ze alles ontdekken. Een hoop van deze incidenten zouden kunnen worden voorkomen. Neem dus de nodige voorzorgen! Enkele tips:

Fornuis:

• Zeker met kleine kinderen in de buurt is een ongeluk in de keuken snel gebeurd. Zet peuters in hun box en probeer geen 10 dingen tegelijk te doen, maar concentreer je op het koken.• Zet warme dranken en warm voedsel buiten handbereik, dus niet op de rand van het aanrecht of de tafel. Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van het fornuis. Zo blijven potten en pannen uit het bereik van kinderhandjes. • Draai de handvaten van potten en pannen naar de achterkant van het fornuis. Zo kunnen kinderen geen pannen van het fornuis trekken; vooral steelpannen met stelen die uitsteken, trekken hun aandacht. • Plaats geen laden in de buurt van het fornuis. Kinderen kunnen deze makkelijk gebruiken als opstapje en zo het risico lopen zich te branden.• Is het fornuis losstaand? Zorg dan dat het goed verankerd is in de vloer of aan de muur. Zo voorkom je dat het toestel naar voren kan vallen wanneer je kind op een onbewaakt moment aan de oven trekt. • Er zijn speciale afschermrekjes verkrijgbaar in de handel, die je rond je kookplaat of fornuis kan bevestigen zodat alles buiten bereik van de kinderen blijft. Is jou fornuis reeds voorzien van een afschermrek? Laat deze dan altijd nog naar omhoog als je gedaan hebt met koken. De meeste platen geven immers nog een hele tijd na het koken warmte af. • Bewaar in je keuken steeds een branddeken op een makkelijk bereikbare plaats. Als de frietketel gaat overkoken of je hebt vlam in je pan, gooi dan zeker nooit water op het vet, maar bedek de uitslaande vlammen met een blusdeken of dek je pan af met een passend deksel. Alternatief voor een branddeken is een niet-synthetische doek: eerst goed nat maken en daarmee het vuur bedekken. Trek het stopcontact uit en bel de brandweer. Ga zeker niet lopen met de pan of frietketel. Neem het deken of de doek niet weg voor alles voldoende is afgekoeld. Doe je dit te snel, dan laaien de vlammen weer op. • Er zijn speciale kindvriendelijke knoppen in de handel. Zo zorg je ervoor dat je kind niet al spelender wijze de kookplaat, gaspitten of oven aanzet. • Houdt tussen de verschillende zones (fornuis-koelkast-werkblad) altijd ruimte om te werken zodat je jezelf niet aan het fornuis kan branden.• Laat kinderen nooit alleen achter bij een open vuur.

Oven:• Een oven moet extra goed in de gaten gehouden worden. Dit toestel zit immers op goed bereikbare hoogte voor een kind. Schaf een oven met kinderslot en ventilator aan die ervoor zorgt dat de buitenwanden niet heet worden.

Keukengereedschap:• Niet alleen messen zijn gevaarlijk voor een kind. Ze kunnen zich ook lelijk bezeren aan een vork of keukengereedschap. Houd messen en andere scherpe voorwerpen dus buiten bereik van kinderen, in afgesloten laden of kastjes.

Schoonmaakmiddelen:• Onderhoudsproducten staan bij de meeste mensen onder de gootsteen. Deze kast is meestal binnen handbereik, ook voor kinderen. Plaats gevaarlijke schoonmaakproducten hoog genoeg of in een afgesloten kast. Er bestaan ook speciale kindveilige sloten voor op de kastdeurtjes.• Slaagt je kind er toch in om ervan te drinken, bel dan meteen het antigifcentrum op 070-245 245. Geef hem of haar niets te drinken en zeker geen melk.

Afval:• Afval met scherpe randen zoals scherven en deksels van blik gooi je beter meteen in de vuilnisbak.

Tapijt:• Let op met tapijten op de keukenvloer. Zorg voor antislipstrips of antislipmatten die voorkomen dat je kinderen (of jezelf) uitglijden of vallen. Ook opstapjes met antislip boven- en onderaan zijn een goed idee als je iets van het bovenste rek wil nemen.

Tafellakens:• Gebruik geen tafellaken, want daar kunnen kinderen aan trekken en zo het fonduetoestel of de hete theepot over zich heen krijgen. Gebruik liever placemats.

Snoeren:• Leg bungelende snoeren van broodroosters, elektrische messen, mixers en waterkokers op het aanrecht.

Stopcontacten:• Scherm stopcontacten steeds af met veiligheidsklepjes.

Lades:• Vergrendel kastdeuren en –lades om te voorkomen dat zware lades kleine vingertjes pletten.

Kraan: • Een kind kan zich branden aan heet kraantjeswater. Zorg er dus voor dat de kraan beveiligd is tegen onbedoeld opendraaien. Bijvoorbeeld door er een handdoek omheen te draaien. Nog beter is het gebruik van een thermostaat. Leer je peuter ook hoe jij omgaat met de kraan. Eerst het koude water en dan pas warmer water, bij het afsluiten andersom.

Installatie:• Wanneer je de installatie van de keuken zelf gaat uitvoeren hou je dan aan de regels die zijn opgesteld door de verschillende instanties. Hier is genoeg info voor te vinden op internet. Soms is het verstandig bepaalde zaken te laten controleren door een erkend installateur. • Zorg ervoor dat je volgens het boekje werkt en je houdt aan de voorschriften.

Rookdetector:• Een rookdetector die je uit je slaap haalt of waarschuwt zodra er rookontwikkeling in de keuken of woning is. Er bestaan zelfs modellen nu die een CO-vergiftiging in de lucht kunnen detecteren.

Brandblusser:• Een functionele brandblusser, geschikt voor het blussen van brand in de keuken en in de woning. Leer dit apparaat grondig kennen, doe enkele simulaties en oefen ermee, zodat je onmiddellijk kan reageren ook als je in het midden van de nacht uit je slaap gewekt wordt. Leer deze handelingen ook aan je oudere kinderen! 

Praktische informatie: • Ambulance: 100• Brandweer: 100• Antigifcentrum: 070/245 245 • Belgische Brandwonden Stichting: 02/649 65 89