Ontdek alles over de Smaakboot en de Week van de Smaak!

woensdag, 15 oktober, 2014 - 13:55

De Week van de Smaak (13 - 23 november) draait deze keer rond duurzaamheid. Alle aspecten van duurzaam eten komen daarbij aan bod: koken met lokale ingrediënten, zelf je groenten telen, minder vlees eten, beter bewaren, minder verspillen, kiezen voor fairtrade en biologische producten.  Deelnemers tonen via hun activiteit hun duurzame verbeelding en vragen zo aandacht voor een meer duurzame manier van eten. Wie duurzaamheid, denkt al snel aan visserij. Regelmatig krijgen we te lezen hoe slecht de situatie in de oceanen en zeeën is. Vervuiling, uitsterven en nodeloos lijden, het zijn maar enkele van de kritieken op de visserij. Meer en meer chefs focussen dan ook op bijvangst en duurzame vis. Tijdens de Week van de Smaak wordt dit dan ook uitgebreid in de kijker gezet.

 

En wat brengt De Smaakboot? Topchefs uit alle hoeken van Vlaanderen, biersommeliers en Belgische vis varen mee. De boot vaart langs de Belgische kust, Oostende en Zeebrugge, via rivieren naar Ieper, Diksmuide tot Dienze en Gent. Wie aan boord gaat, krijgt dus ook nog eens een unieke kijk op het Vlaamse land. Tijdens elf tochten serveren chefs lekkers en lichten sommeliers, wetenschappers en vissers alles toe. Duurzame vis staat centraal. Tickets voor de Smaakboot zijn vanaf nu te winnen.  ‘Organiseer je eigen Vistournee Generale en win je plek aan boord’ luidt de opdracht op www.vistournee.be.  

 

Ook voor wie het niet zo voor varen heeft, is er smakelijk vertier. De Smaakmobiel - een flashy rode omgebouwde caravan - trekt langs de kust en het binnenland. Zeven creatieve chefs maken er in evenveel gemeenten hun lokale variant van de welbekende Fish & Chips. Waar de Smaakmobiel halt houdt, is het feest: een uitgebreid programma vergezelt chefs, sommeliers en gerechten. En op één plek is er extra feest, want tijdens de Week van de Smaak vernemen we welke chef de beste Fish & Chips van Vlaanderen klaarmaakt!

Tickets voor een tocht met de Smaakboot kun je enkel winnen. Er is echter goed nieuws. Dankzij VTM Koken en Week van de Smaak maken 10 duo's kans op een plaatsje op de boot. In de prijs zit het volgende: 

  • Een driegangenlunch voor 2 personen van een bekende chef aan boord van de Smaakboot
  • Een overnachting + ontbijt voor 2 personen in de stad waar de boot aanmeert
  • De busrit terug naar de opstapplaats 

De wedstrijd is ondertussen afgelopen. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.