Ontdek de verschillende frietsoorten...

frietjes
dinsdag, 30 april, 2013 - 20:30

Pommes Pont-Neuf

Pont-Neuf aardappelen zijn vier maal groter dan gewone frieten, bij deze frietsoort worden de aardappelen in stukjes gesneden van 5cm lang en 2cm dik. De frietjes worden eerst gepocheerd of voorgebakken op een temperatuur van 140 à 150°C. Daarna gebeurd de afbak op 160 à 170°C. Het is belangrijk dat de temperatuur niet hoger staat dan 170°C bij de afbak, dit voorkomt dat de frietjes te snel bruin worden aan de buitenkant. Op 160 à 170°C krijgen de frietjes te kans om lekker krokant te worden.

Bron: www.meilleurduchef.com

Pommes PailleDeze frietsoort bestaat uit een nestje van stro-aardappelen en wordt meer gebruikt als versiering. Om de nestjes te kunnen bakken heb je twee zeefjes nodig die in elkaar passen, je legt de gesnipperde aardappel in het grootste zeefje en doet het kleinere zeefje erin. Vervolgens leg je de zeef kort in heet vet en je krijgt een mooi krokant nestje.

 

Bron: www.meilleurduchef.com

Pommes BatailleBataille-aardappelen zijn frietjes in de vorm van kubussen met een afmeting van 4cm op 4cm. De kubussen worden eerst voorgebakken op 140 à 150°C en nadien afgebakken op 160 à 170°C.

Bron: http://izzym.hubpages.com/hub/How-to-Cook-Potatoes

SteppegrasSteppegras zijn hele dunne frietjes en worden geserveerd als gerecht. Bij het bestellen van dit gerecht krijg je een stuk vlees, overgoten met saus en daarbovenop een berg steppegras-frietjes. Steppegras is uitgevonden door Jean Ceustermans en enkel te verkrijgen bij licentiehouders.

Bron: http://www.steppegras.org/

Engelse chipsVoor het maken van chips wordt de aardappel met behulp van een mandoline in schijfjes gesneden met een dikte van ongeveer 1cm. Deze worden vervolgens gebakken op een temperatuur van 170°C.

Bron: http://www.wisegeek.com/what-are-halal-chips.htm

Het belangrijkste bij het maken van iedere frietsoort is het kiezen van de juiste aardappel. Je hebt jonge aardappelen nodig en vooral de bintjes zijn het meest geschikt. Denk eraan dat je zeker geen oude aardappelen gebruikt want als je deze gaat bakken wordt het zetmeel omgezet in suikers en dat zorgt ervoor dat je donkere frieten gaat krijgen.

Wil je zelf graag experimenteren in het maken van frieten? Probeer dan zeker volgende recepten:

Veel Succes!