Ontkurkt - De 3 P's van Slovenië
Tip 1: De stille buur
Google maar eventjes om de Republika Slovenija, dit kleine, bergachtige Midden-Europese land aan de zuidrand van de Alpen, correct te situeren. Begrensd door respectievelijk Oostenrijk, Italië, de Adriatische Zee, Kroatië en Hongarije. Klaar? Slovenië, sedert 2004 lid van de E.U., blijkt al eeuwenlang een wijnproducent - archeologische wijnvondsten gaan zelfs tot 2400 jaar terug- , maar is tegenwoordig nauwelijks bekend bij veel Vlamingen. Daar zitten het jarenlange politieke isolement, de concurrentie van o.a. Italië, de Balkanoorlog en het gebrek aan Belgische importeurs natuurlijk voor een stuk tussen, maar ook de relatief beperkte wijnproductie.
Tip 2: Drie productiezones
Als we over Sloveense wijnproductie spreken hebben we het immers over drie wijngebieden, die nu waarschijnlijk nog totaal onbekend voor u klinken. Maar waren Maipo (Chili), Mendoza (Argentinië), Alentejo (Portugal) of Puglia (Italië) tot voor kort niet even mysterieus? Wie Slovenië zegt, spreekt dus over drie grote wijnterritoria, de drie ‘P’s’: Primoska (zuidwesten, vooral langs de kust), Posavje (oosten/zuidwesten met de Sava-vallei) en Podravje (noordoosten met de Drava-vallei), op hun beurt verder onderverdeeld in subzones met hun eigen terroirs, microklimaten en groeicondities, maar die we u besparen. Het komt tenslotte aan wat we in ons glas krijgen, niet op boekenwijsheid.
Tip 3: Syntheseland
Aangezien Slovenië op een kruispunt ligt van historische handelsroutes, kent de wijncultuur er al eeuwenlang effectief zowel Franse, Italiaanse als ‘Germaanse’ invloeden. Logisch, want veel wingerds in het westelijke Primorje bijvoorbeeld leunen letterlijk aan bij Italië en meer bepaald Fiuli, zowel geografisch als qua stijl. Een aantal Italiaanse wijnmakers zijn trouwens de grens overgestoken om bij hun Sloveense buren wijn te maken. Schuiven we weer oostelijk op, dan botsen we weer op de Oostenrijke invloed, want hun appellatie Steiermark is een nabije buur. En zo vormt Slovenië een beetje de synthese van al die buren en hun wijnstijlen.