Opnieuw bij vtm: Chef in nood

dinsdag, 24 januari, 2012 - 18:27

Sterrenchef Stéphane Buyens verlaat zijn eigen keuken -Le Fox in De Panne- voor een nieuwe seizoen van Chef in Nood. Zes weken lang doorkruist hij Vlaanderen om horecazaken die hun glans verloren hebben terug op de culinaire kaart te zetten. Met zijn scherpe visie, pure smaak en inspirerende ideeën helpt Stéphane de restauranthouders aan een nieuwe toekomst te bouwen. Dat doet hij à la carte, want er is een hele waaier aan redenen waarom een restaurant niet de vooropgestelde creatieve en lucratieve resultaten behaalt. Om de pijnpunten bloot te leggen en te ontleden, proeft Stéphane van de keuken, evalueert hij de bediening en inspecteert hij de andere facetten zoals het interieur, de netheid … en de uitstraling en voorkomen van de uitbater.

Vervolgens stelt hij een actieplan op en pakt hij samen met de eigenaars en het personeel de diverse problemen aan. De ene keer zal hij het restaurantconcept volledig omgooien en de menukaart helemaal aanpassen, de andere keer zorgt hij dat de kok bijscholing krijgt of organiseert hij een teambuilding als hij merkt dat de communicatie tussen keuken en zaal stroef verloopt. Hij zorgt er ook voor dat de bediening op punt wordt gesteld, dat het interieur een facelift ondergaat en dat er publiciteit wordt gemaakt voor de nieuwe start.

Tijdens het ganse traject luistert, begeleidt en moedigt Stéphane de restauranthouders aan vanuit zijn allesoverheersende passie voor koken en de horeca. Als een goede coach leeft hij mee en heeft hij aandacht voor de emotionele reacties bij het blootleggen van de problemen en het doorvoeren van de veranderingen. Deze emoties zijn ook logisch, want je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken. Maar met de juiste motivatie en veel hard werk kan er heel wat verwezenlijkt worden.