Over HNGRY en Robuust vs voedselverspilling

woensdag, 15 oktober, 2014 - 11:13

Dat een oplossing zich opdringt is wel duidelijk. Ideaal zou zijn om verspilling te beperken in elke schakel van de voedselketen: vanop het veld in het Zuiden tot bij de consument in het Noorden. Zoals dat zo vaak het geval is begint een betere wereld bij jezelf. Privé initiatief valt dan ook alleen maar aan te moedigen. In dat opzicht is dit de uitgelezen gelegenheid om de recent geopende Antwerpse winkels Robuust en HNGRY in de schijnwerpers te plaatsen. 

Robuust, the zero waste shop van de 25-jarige Savina Istas is de eerste verpakkingsvrije winkel van België, waar ‘precycleren’ de norm is! Het probleem van afval en vervuiling wordt door het weglaten van verpakking bij de bron aangepakt. Hierdoor vermijd je niet alleen de noodzaak aan recyclage, het bespaart natuurlijke rijkdommen, vermindert de CO2 uitstoot, vermindert voedseloverschotten, verkleint de afvalberg en stimuleert de lokale economie omdat streekproducten steeds voorrang krijgen. Met dit concept wil men de klanten meegeven dat duurzaam leven tijdbesparend, leuk en op de koop toe ook goedkoper kan zijn.

Concreet kan je bij Robuust seizoensgebonden groenten en fruit van de lokale bioboer kopen, alsook allerlei andere voedingsmiddelen zoals koffie, thee, zuivelproducten, zoetigheden, noten, granen, oliën en verse jus. Hoe het werkt is eenvoudig: je neemt je eigen hygiënisch gereinigde verpakking mee en hervult deze met wat je wenst. Geen verpakkingen bij? Dan kan je in de winkel steeds terecht voor linnen zakken, glazen bokalen en flessen. 

Het uiteindelijke resultaat? Niet alleen koop je bewust enkel wat je effectief nodig hebt, je persoonlijke afvalberg wordt ook netjes teruggedrongen. Wat ons betreft alvast een winner!

 

HNGRY, smart cooking van de 36-jarige Thierry Peeters is een winkel waarvan het in België unieke concept even eenvoudig als geniaal is. Zijn foodstore is namelijk ingericht per gerecht, niet per ingrediënt. Wekelijks worden er 10 variërende gerechten aangeboden waar je als klant uit kunt kiezen. Net zoals een kookboek probeert HNGRY te inspireren, met dat grote verschil dat je per gerecht de perfect afgemeten ingrediënten op één locatie kunt terugvinden. Het recept van het door jou gekozen gerecht, dat krijg je er uiteraard bij.

Daar waar een doordeweeks winkelbezoek enige voorbereiding vereist, kun je HNGRY volledig ongepland bezoeken om niet veel later opnieuw buiten te staan, alle ingrediënten voor een verrassende maaltijd netjes onder de arm. Voor een gerecht voor twee personen betaal je zo’n €15. Goed om weten is dat er verder niet alleen een uitgebreid assortiment thee, koffie en wijn beschikbaar is, ook kookaccessoires en tafeldecoraties zijn er te verkrijgen. Alles voor een geslaagd etentje zeg maar.

Het uiteindelijke resultaat? Je haalt ‘exact’ in huis wat je nodig hebt om die ene maaltijd te bereiden, op de koop toe bespaart een winkelbezoek je nog tijd ook. Perfect afgemeten ingrediënten, dat betekent ook dat er geen voedsel verspild wordt. Opnieuw een winner.