Pasta: vroeger en nu

dinsdag, 19 juni, 2012 - 15:04

Pasta, is er iemand dit dit niet lust? Het komt in alle vormen en maten.

Pasta vroeger

 

De basis is een deeg van meel en water. Volgens de legende heeft de ontdekkingsreiziger Marco Polo de pasta overal ter wereld geïntroduceerd. Aannemelijker is echter dat pasta veel ouder is. De geschriften gaan terug tot in de tijd van de Romeinen. Later vinden we bronnen uit de 13de en 14De eeuw die spreken over droge pasta dat door zeelieden vervoerd werd. De basis lag in het zuiden en stilaan werd gans Italië veroverd.

 

Pastamakers in Napels (bron)

Ondertussen heeft elke stad in Italië wel zijn eigen specialiteit.

 

Pasta nu

Nu is pasta gekend over de hele wereld. Het aantal soorten valt niet meer te tellen. Hoe eten de Italianen hun pasta? Al zeker niet met een lepel, maar enkel met een vork. Ze eten het vooral tijdens i primi, het warme voorgerecht tijdens la cenahet avondmaal. I secondi, bestaat dan meestal ook uit een stuk vlees of vis met wat groenten. 

 

Komt de pasta toch als één gerecht? Dan wordt alles gemengd. Pasta wordt nooit apart geserveerd, zoals je bij ons vaak vindt. Pasta wordt in de pan met de saus gemengd en zo geserveerd.

Vergeet het glaasje wijn niet.