Pieter Verheyde is beste sommelier van het land

dinsdag, 11 oktober, 2011 - 10:25

Pieter Verheyde, sommelier bij het driesterrenrestaurant in Kruishoutem, is in Brussel verkozen tot 'Beste Sommelier van België' (Trophée Bollinger). Dat laat de Belgische Sommeliersgilde weten. "Het was een titel die ik al lang wilde", aldus Verheyde. "Alles samen nam ik vijf keer deel aan de wedstrijd en belandde drie keer op de tweede plaats. Dat was moeilijk te verteren, maar nu is het mijn moment. Net zoals topsporters beslist je hoofd of je de prijs binnenhaalt of niet." De wedstrijd voor de titel van 's lands beste sommelier bestaat uit een combinatie van praktische en theoretische kennis.

In de jury zaten professionals met onder meer Anne Gros (Vosne Romanée), Louis Havaux (Revue Belges des Vins) of Fiona Morrison. De 35-jarige Verheyde is met de titel niet aan zijn proefstuk toe. Sinds 2010 won hij alle belangrijke sommelierprijzen in ons land.

Naast 'Beste Sommelier van België' is hij ook 'Sommelier van het Jaar 2011' (Gault Millau), 'Beste Sommelier van Vlaanderen 2011' (Vereniging van Vlaamse sommeliers), 'Eerste Sommelier van België 2010' (Prosper Montagné) en 'Sommelier of the Year 2010' (mjPublishing). Pieter Verheyde startte na zijn opleiding aan de Hotelschool Ter Duinen (Koksijde) op 19-jarige leeftijd als sommelier. Na tussenstops onder meer in de Verenigde Staten, Parijs en Monaco is hij ondertussen bijna drie jaar bij topchef Peter Goossens aan de slag. Ander podiumplaatsen waren er voor Steven Vullaert (Nuance in Duffel) en Michel Demuynck (La Petite Ferme in Erpent).