Pottenkijken bij Demeyere

vrijdag, 14 juni, 2013 - 15:04

Het is zowat een uitzondering geworden: producenten die een volledig productieproces op eigen bodem laten gebeuren. Maar het is een credo bij Demeyere: “We sluiten geen compromissen op vlak van kwaliteit.” En dat houdt ook in dat elke stap in het productieproces nauwkeurig uitgevoerd en gemonitord wordt, en dat kan natuurlijk het beste ‘in eigen huis’. Verder wordt er erg veel aandacht besteed aan research & development, en werken ze samen met nationale en internationale topdesigners. Die combinatie maakt dat de potten en pannen van Demeyere een waar icoon in de Belgische huishoudens geworden zijn. En ver daarbuiten, want onder meer wegens successen in het buitenland (Amerika! China!), heeft Demeyere kunnen investeren in een forse uitbreiding van de fabriek.

In de fabriek maken we kennis met Christophe Demeyere, achterkleinzoon van en ondertussen 4de generatie Demeyeres die in het bedrijf aan het roer staan. Hij vertelt ons met veel trots over de grote uitbreiding (+4500m²) die de fabriek recent ondergaan heeft. Een groot risico in deze tijden van crisis, maar gelukkig is koken nog steeds hot¸ ook in het buitenland!

Het productieproces van de potten is opgedeeld in 2 belangrijke fases: de ruwe bewerking, en dan de fijne afwerking. In de eerste fase zien we vierkante staal-of koperplaten in een drukpers gaan, waarbij je meteen al de ‘pot-vorm’ kan herkennen. De randen worden afgesneden en gepolijst en omgeplooid. Ze hebben berekend hoe breed de rand moet zijn, tegen het afdruipen. Dan wordt de pan geschuurd en ‘verouderd’ door ze al eens warm te maken. Het hele proces om van platte staalplaat tot afgewerkte ‘basispot’ te komen, duurt slechts een kwartier. Indrukwekkend!

In de tweede fase, in wat ze bij Demeyere de ‘supermarkt’ noemen, worden de potten dan afgewerkt. De handvaten worden erop gelast (zodat er geen lastige schroeven aan de binnenkant van de pot zitten) en de potten krijgen een Silvinox® oppervlaktebehandeling. Een uniek systeem, uitgevonden door Demeyere, dat het roestvrij staal veredelt door onreinheden aan de oppervlakte weg te nemen, en de pannen een matte glans geeft.

Potten en pannen van Demeyere aanschaffen, het vraagt een investering. Maar in ruil heb je wel topmateriaal in huis, met 30 jaar garantie, en met de grootste zorg en de nieuwste technologieën geproduceerd, zo hebben we met onze eigen ogen kunnen zien, van Belgische makelij. Een echt streekproduct met internationale roem waar we terecht trots op mogen zijn!