Riesling d’Alsace in combinatie met vis en zeevruchten

Riesling d’Alsace in combinatie met vis en zeevruchten
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10

De fijne zuurheid van elzaswijn en de ziltheid van vis en zeevruchten versmelten in een perfect evenwicht.

De Riesling d'Alsace is de wijn die het best is afgestemd op lekkernijen uit de zee, en dan vooral rauwe, geroosterde of romige vis, zeevruchten, oesters en mosselen.

De natuurlijke affiniteit tussen de Riesling d'Alsace en al het lekkers dat de zee voortbrengt, is gebaseerd op enkele eenvoudige principes:

  • De meeste vis, schaal- en schelpdieren hebben een subtiele en delicate smaak die vraagt om een gastronomische witte wijn zoals de riesling, die het gejodeerde karakter van vis en zeevruchten beklemtoont.
  • In de meeste vis- of schaaldiersauzen speelt room een hoofdrol. De riesling is dus de geknipte begeleider omdat hij de saus verfijnt en versterkt (bijvoorbeeld gepocheerde zalm).
  • Vis en schaaldieren hebben een zure toets nodig, die ze vaak uit citroensap halen. Het droge karakter van de riesling speelt dezelfde rol, alleen of samen met citroen, om zo een meer complexe harmonie te scheppen.
  • De voornaamste aroma's van riesling zijn: citroen, citronella, druif, groene appel, anijs, venkel, drop, bergamot, bloemen, bloemenhoning en hars.
  • In de AOC Alsace Grand Cru ontsluieren de rieslings veel raffinement en streekgebonden aroma's. Ze zijn tijdens de eindejaarsfeesten heerlijk bij gerookte zalm, die wordt versterkt door het minerale karakter van de riesling.
  • De rieslings Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles koppelen de frisheid aan een subtiele zoetheid om er de geknipte partners van exotisch getinte gerechten (zoetzuur) van te maken.

 

Riesling d’Alsace en vis en zeevruchten

AOC Alsace

Riesling d’Alsace: 

Droog, fris, met aroma’s van citroen, citronella, druif, groene appel, anijs, venkel, drop, bergamot, bloemen, bloemenhoning en hars.Beklemtoont het gejodeerde karakter van zeevruchten. Verfijnt en versterkt gerechten met een roomsaus (gepocheerde zalm). Levert een zuurheid die doorgaans wordt verkregen door het gebruik van citroen.

AOC Alsace Grand Cru
Riesling d’Alsace Grands Crus: 

Invloed van de streek, mineraal karakter (silex). Bij heel gejodeerde gerechten (gegratineerde oesters, …). Meer precies bij gerookte zalm.

Mentions Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles
Riesling d’Alsace Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles: 

Een subtiele zoetheid die wordt geschraagd door een typische frisheid. De geknipte partner van exotisch getinte gerechten (zoetzuur).

 

  

Meer wijntips