Rondtoeren in de champagnestreek

maandag, 24 juni, 2013 - 14:46

Die nemen ons mee naar de heuvels rondom Reims: ‘Montagne de Reims’. Idyllische vergezichten, met wijngaarden zo ver het oog rijkt. Terwijl je door het prachtige landschap ‘cruist’ vraag je je af: Wat maakt deze streek zo speciaal, dat er ’s werelds duurste en meest gegeerde druiven groeien?

Klimatologisch is de champagnestreek te vergelijken  met ‘onze’ Ardennen. Maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • Eerst en vooral de bodem: de wijnstokken in de champagnestreek wortelen in een dikke laag krijt. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor de wijnstokken: in de winter biedt het krijt bescherming voor de wortels, in de zomer ‘onttrekt’ de krijtlaag overdag warmte, die het ’s nachts dan weer kan afgeven. Hetzelfde geldt voor vocht: het teveel aan water wordt opgezogen, en dan weer afgegeven in droge periodes.
  • De ligging van de wijngaard t.o.v. de zon. Hoogte en hellingshoek zijn erg belangrijk: De wijnstokken moeten ’s ochtends veel zon krijgen, op het heetst van de dag niet te veel.

Door deze unieke omstandigheden ontstaan er in de streek verschillende micro-klimaten, die zorgen voor deze uitzonderlijke druiven.

De champagnestreek bevindt zich in het noorden van Frankrijk, op amper 3 uurtjes rijden van Brussel, en strekt zich uit over twee regio’s: de noordelijke regio tussen de ‘driehoek’ van steden Reims, Epernay en Châlons-en-Champagne, en de zuidelijke regio, ten zuiden van Châlons-sur-Marne (beter gekend als de ‘Aube’).

Als je door de champagnestreek rijdt, of het nu in een old timer is of in eigen wagen, zijn er verschillende champagneroutes die je kan volgen. De routes staan mooi aangeduid met pijltjes en kronkelen door de wijngaarden en scherp afgetekende hellingen met zijn talrijke dorpjes, kastelen en boerderijtjes. Je kan er stoppen bij verschillende wijnboeren of champagnehuizen voor een woordje uitleg en uiteraard een proeverij.


Meer info over de routes kan je hier vinden.

Wil je graag zelf een tour met old timers door de champagnestreek boeken? Dan kan je contact opnemen met Julie Richard: +33 6 48 91 01 94.