Sandra bezoekt de Blue Zones: vijf regio's waar mensen het vaakst 100 jaar oud worden

maandag, 10 september, 2018 - 14:00

Iedereen wil graag lang én gezond leven. Hoe we dat moeten doen, daar bestaan zeer uiteenlopende meningen over. 

En toch zijn er een aantal regio's in de wereld waar mensen precies wel weten hoe je vlotjes oud en toch gezond wordt. Deze regio's staan bekend als de blue zones. De concentratie 100-jarigen is er ongezien hoog. Je vindt ze over de hele wereld verspreid.

  • Costa Rica (Nicoya)
  • Japan (Okinawa)
  • Sardinië
  • Californië (Loma Linda)
  • Griekenland (Ikaria)

Er hangt best wel wat mysterie rond deze blue zones. Toch zijn de wetenschappers erover eens dat er enkele dingen zijn, die hen, hoe verspreid ook, verbinden, met name hun levensstijl. Door het isolate karakter is de traditionele levensstijl er bewaard gebleven. Er is weinig stress en de sociale banden zijn er sterk. Verder blijven ze lang fysiek actief én leven ze van een evenwicht en gezond eetpatroon. 

En net dit laatste intrigeert Sandra Bekkari. Daarom brengt ze in haar keuken spreekwoordelijk een bezoekje aan elke regio. Elke dag maakt ze een gerecht, geïnspireerd op het eetpatroon van elke regio.

  

Op het menu:

  • Maandag 10/09: Hachis Parmentier met groenten & bruschetta met geitenkaas (Sardinië)
  • Dinsdag 11/09: Maïskoekjes met salsa van mango en avocado & fruittaartje (Costa Rica)
  • Woensdag 12/09: Lamssouvlaki & tisane (Griekenland)
  • Donderdag 13/09: Wok met zoete aardappel & wafels van zoete aardappel (Japan)
  • Vrijdag 14/09: Havermoutpistolets met speculoospasta en zalmspread (Californië)

Gefascineerd door de Blue zones en/of lang en gezond leven? Of gewoon honger gekregen van bovenstaande gerechtjes?

Kijk dan de komende dagen naar Open Keuken met Sandra Bekkari, elke avond om 18u00 bij VTM.