Sergio neemt de hobbykoks mee naar zijn "snoepwinkel" in De Beste Hobbykok van Vlaanderen

maandag, 25 maart, 2013 - 13:32

Na de parels uit Zeeland en het Belgisch rundvlees gooit Sergio Herman het op dinsdag 26 maart 2013 alweer over een totaal andere boeg. Hij maakt zich op voor een rit naar domein Vordenstein in Schoten, waar hij de hobbykoks onderdompelt in zijn passie voor verse kruiden. Ook al wintert het nog hevig in Vlaanderen, toch slaagt Sergio erin de juiste wilde kruiden te vinden om een heerlijke bereiding te maken. Dat doet hij in zijn ‘snoepwinkel’: een serre op het domein boordevol wilde kruiden. Na de tocht door de natuur is het aan de hobbykoks zelf om hem te overtuigen met een versgemaakte salade op basis van een zelfgekozen kruid.

Voor de hobbykoks gaat een hele nieuwe wereld open bij het proeven van de kruiden die Sergio hen aanreikt. Duizendblad, veldkers, look-zonder-look, oesterblad: niemand die er ooit van had gehoord. Bij het maken van de salade kan er dan ook volop geëxperimenteerd worden. Bruno speelt op veilig en gaat voor ingrediënten waarmee hij al vaak heeft gewerkt, en Fang laat voor het eerst haar Indonesische roots achterwege. Benedikte kiest voor een ‘pralinedoos’ op basis van courgette- en komkommerrolletjes met verschillende smaakaccenten en texturen. Een concept dat volgens Sergio een Michelinster waard is…

De dag nadien wachten Sergio Herman en Gert De Mangeleer de kandidaten op in de grote serre van de kunstsite Verbeke Foundation in Kemzeke, een erg inspirerende omgeving die de hobbykoks moet aanzetten tot het creëren van een echt kunstwerkje op hun bord. Ze worden gevraagd om een ode te brengen aan één bepaald kruid en dit te verwerken in een krachtig voorgerecht. Spek naar de bek van de vrouwen, zo blijkt. Maar ook Koen weet de chefs omver te blazen met zijn ravioli van Gamba en olie van citroenverbena. En toch zal één iemand opnieuw het onderspit moeten delven en naar huis worden gestuurd…