Sofie Dumont ontvangt Steven Goegebeur: gezellig koken

donderdag, 15 januari, 2015 - 16:40

Op maandag 19 januari starten Sofie en haar grappige kookgast met een gerechtje op grootmoeders wijze. Het recept waarvoor Stevens bomma bekend stond, is selder in witte saus met gekookte patatjes en varkenssaté. Sofie maakt de gezonde groente met een goed gekruide bechamelsaus en een saté van buikspek, witte pens en gehaktballetjes. Wat zeker niet mag ontbreken, is de antieke kookpot van bomma Anna, die Steven speciaal heeft mee gebracht voor de witte saus. Tijdens het koken vertelt hij honderduit over hoe hij zijn angsten om voor een groot publiek te staan heeft overwonnen en komiek is geworden.

Hoewel Steven een gezonde appetijt heeft, is hij niet bepaald verlekkerd op ansjovis en … “kappertjes. Tegenwoordig wordt dat bijna overal ingekapt. Vandaar dat dat kappertjes noemt, denk ik”, aldus de stand-upcomedian. Op dinsdag 20 januari ondergaat hij een culinaire ervaring waarop hij wellicht niet zat te wachten, want op het menu staat een botervis met sla en een vinaigrette van ansjovis en kappertjes. Benieuwd of Sofie haar gast met haar recept toch weet te overtuigen, of dat hij zijn oude truc toepast. Wanneer hij iets niet lekker vond en het toch moest opeten, verstopte kleine Steven zijn eten in een enveloppe.

De Keuken van Sofie, van maandag 19 tem vrijdag 23 januari 20165 om<br />
18.00 bij VTM. De Keuken van Sofie, van maandag 19 tem vrijdag 23 januari 20165 om<br />
18.00 bij VTM.

Alles is vergeten en vergeven wanneer Sofie op woensdag 21 januari met Stevens lievelingsgerecht komt aanzetten: filet stroganoff. Sofie kiest voor een stevige lap biefstuk met een pittige Russische stroganoff-saus op basis van paprika, champignons en ui. Steven is verrast hoe gemakkelijk zijn favoriete te bereiden is. Hij is vastberaden om dit gerecht voortaan wekelijks op het menu te zetten ten huize Goegebeur én de levende knuffelbeer beloont Sofie met een welverdiende knuffel.

Op donderdag 22 januari gaat Sofie met haar potten, pannen en kookgast op reis naar China. Hoewel Steven er nog nooit geweest is, hij wel verzot op de Chinese keuken. Daarom bereidt Sofie samen met hem gyoza, of dichtgevouwen deeglapjes en een vulling van grote garnalen en varkensgehakt, met een dipsaus. Chinese gerechten eet je met stokjes. Hoewel Steven dat duidelijk niet gewend is, eet hij het gerecht toch met veel smaak op.

Steven begint de laatste dag met een betekenis aan Sofie: hij is een zoete zondaar. Gelukkig voor hem is ook Sofie zot van zoet, en dus sluiten ze de week op vrijdag 23 januari beiden dolgelukkig af met de heerlijke klassieker petit-beurretaart, of ook wel de Vlaamse versie van tiramisu. Het duo is nog maar bezig met de vulling van de taart of het valt al op dat Steven inderdaad een zoetebek is. Steven belooft plechtig dat hij deze ‘petit-Goegebeurretaart’ thuis opnieuw zal maken voor zijn kinderen.

De Keuken van Sofie, van maandag 19 tem vrijdag 23 januari 20165 om<br />
18.00 bij VTM.

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM:

Op maandag 19/01: Op Grootmoeders wijze - Selder in witte saus met gekookte patatjes en varkenssaté.

Op dinsdag 20/01: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Gegrilde botervis met bulgur, sla en ansjovisvinaigrette met kappertjes.

Op woensdag 21/01: Lievelingsgerecht - Filet stroganoff met fris slaatje.

Op donderdag 22/01: Op reis - Gyoza met dipsaus.

Op vrijdag 23/01: Zoete zonde - Petit-beurretaart.