Sofie Dumont verwelkomt actrice Ann Tuts in haar keuken

vrijdag, 7 november, 2014 - 11:44

Het wordt al snel duidelijk dat Ann van koken houdt en dus van wanten weet met potten en pannen. Sofie kroont haar zelfs tot “de snelste souschef ooit in De Keuken van Sofie”.

Op maandag 10 november starten de dames met een gerecht uit grootmoeders keuken. Als kind speelde Ann vaak ‘restaurantje’ in de voorraadkast van haar oma. Het gerecht dat haar het meest doet terugdenken aan haar kindertijd is een flinke moot kabeljauw met puree. Ze herinnert zich bovendien nog goed hoe ze met haar grootmoeder bonen dopte en niet alleen de erwten, maar ook de oorwormen uit de peulvrucht haalde. 

Als kind wilde Ann ook nooit paddenstoelen eten omdat ze er heilig van overtuigd was dat er kabouters in woonden. Ondertussen heeft ze wel geleerd om paddenstoelen te eten, maar van rood vlees moet ze nog steeds niet weten. Ze huivert dan ook als ze hoort dat Sofie op dinsdag 11 november voor haar een hamburger saignant met paddenstoelen wil bakken… 

De Keuken van Sofie, van maandag 10 tem vrijdag 14 november 2014 om<br />
18.05 bij VTM. De Keuken van Sofie, van maandag 10 tem vrijdag 14 november 2014 om<br />
18.05 bij VTM.

Ann haar lievelingsgerecht is een vegetarische, Indische schotel: curry stoofpotje met pompoen. Onder invloed van haar dochters eet Ann vooral kip- en visgerechten en vegetarische schotels. Op woensdag 12 november maakt Sofie dit lievelingsgerecht voor haar gaste. Hiervoor heeft ze speciaal de drie favoriete K’s van Ann voorzien: koriander, komijn en kaneel. Het is opvallend hoeveel werk Sofie in haar keuken kan delegeren vandaag. Ann kan niet alleen razendsnel hakken en snijden, maar blijkt ook aardig met de vijzel overweg te kunnen.

Ann is een wereldburger. Het zal dan ook niet verbazen dat ze haar Engelse echtgenoot op reis in Zanzibar heeft leren kennen. Haar favoriete exotische plat is een Thaïse maaltijdsoep die ze samen met An Swartenbroeckx voor het eerst at toen ze op reis was in Vietnam: tom kha kai. De twee vriendinnen trokken in Vietnam rond met een brommer en beleefden er allerlei avonturen, die Ann lijkt te herbeleven op donderdag 13 november tijdens het bereiden van deze Oosterse lekkernij met Sofie.

Op vrijdag 14 november is Sofie in haar nopjes wanneer ze hoort dat Ann verzot is op desserten en taarten. Op vraag van Ann bakt ze samen met haar een frangipane fruittaart met kweepeer en rode bessen. Deze zoete zonde doet Ann terugdenken aan haar suikerbomma, die niets liever deed dan fruittaarten bakken. Sofie neemt afscheid van Ann met een demonstratie van een nuttige techniek om haar bladerdeeg krokant te bakken zonder dat het deeg begint te rijzen.

 

De Keuken van Sofie, elke dag om 18:05 bij VTM.

Op maandag 10/11: Op Grootmoeders wijze - Kabeljauw met erwtenpuree en kappertjessaus.

Op dinsdag 11/11: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Hamburger met gebakken paddenstoelen, veldsla, mozzarella en gekarameliseerde ui.

Op woensdag 12/11: Lievelingsgerecht - Curry stoofpotje met pompoen en basmati rijst.

Op donderdag 13/11: Op reis - Tom kha kai.

Op vrijdag 14/11: Zoete zonde - Frangipane fruittaart met kweepeer en rode bessen.