Sofie en Emilia doorprikken de vooroordelen rond MS in De Keuken van Sofie

dinsdag, 3 september, 2013 - 14:17

Emilia is twaalf jaar en haar mama is MS-patiënte. Ze klopte aan bij Sofie omdat ze graag een gerecht wil klaarmaken dat aangepast is aan de specifieke noden van haar mama's ziekte. Sofie gaat de uitdaging met plezier aan en bereidt samen met Emilia een gerecht boordevol vitamine D, een erg belangrijke voedingsstof voor MS-patiënten. Voor hen is het namelijk uiterst belangrijk om een gezonde en evenwichtige voeding na te streven. Op het menu: een gebakken wilde zalm met een salade van snelkooktarwe, mange-tout, broccoli en groene asperges met een vinaigrette van haring.

Sofie wil van de gelegenheid gebruik maken om de vooroordelen rond deze ziekte te doorbreken. MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), de meest frequent voorkomende aandoening van het centraal zenuwstelsel bij jong volwassenen. Veel mensen weten echter niet precies wat Multiple Sclerose is en bovendien leeft het misverstand dat alle MS-patiënten in een rolstoel zitten en niet zelfstandig kunnen functioneren. Emilia vertelt dat dit niet altijd het geval is en dat haar leven niet anders is dan dat van andere jongere tieners.

Sofie zet zich bovendien ook op andere manieren in tijdens de MS-week, een initiatief van de MS-Liga Vlaanderen vzw om deze ziekte wat meer onder de aandacht te brengen. Op zaterdag 7 september bereidt Sofie gezonde en lekkere gerechten op maat van een MS-patiënt in het UZ Brussel. Aan de hand van twee kookworkshops door Sofie (om 10.00 en om 13.00) krijgen mensen met MS bovendien de kans om zelf een gezonde, eenvoudige en energetische maaltijd te leren bereiden. Meer info over de MS-week via www.ms-vlaanderen.be.

DE KEUKEN VAN SOFIE, EEN HELE WEEK LANG:
Op maandag: Sofie let op de centen: Gebakken spiering met gele boontjes, trostomaten en krielaardappelen.
Op dinsdag: Sofie goes classic: Duifje 'Clamart'.
Op woensdag: Sofie kookt met kids: Gebakken wilde zalm, salade van snelkooktarwe, mange-tout, broccoli en groene asperges met een vinaigrette van haring.
Op donderdag: Sofie let op de lijn: Kalfstournedos met gevulde gele courgette.
Op vrijdag: Sofie met een korstje: Rode en blauwe bessentaartjes met kaasmousse.

Wil je zelf aan de slag? Na de uitzendingen komen de recepten telkens op vtmkoken.be