Sofie kookt met 'Beste Kijker' Sven De Ridder

vrijdag, 3 oktober, 2014 - 13:05

De goedlachse sinjoor van het Echt Antwaarps Teater heeft mooie culinaire jeugdherinneringen. Zo werd er in de herfst vaak wild gegeten ten huize De Ridder. Grootmoeders keuken stond centraal, want de bomma van Sven woonde in bij het gezin. Op maandag 6 oktober maakt Sofie een stoofpotje van everzwij ndat ze eerst gemarineerd heeft in rode wijn. Als ze er nadien ook de pastinaak, wortelen en verse vijgen uit de oven aan toevoegt, gaan de smaakpapillen van Sven ‘wild’ te keer.

Sven De Ridder houdt helemaal niet van paddenstoelen en look. Op dinsdag 7 oktober maakt Sofie voor hem toch een velouté met paddenstoelen, look en rookworst. Hoewel Sven zich kostelijk amuseert tijdens de bereiding, vergaat het lachen hem vanaf het moment dat hij de maaltijd voorgeschoteld krijgt. De vraag is of de smaak hem zal kunnen overtuigen.

Nog vreemder dan de ingrediënten die Sven niet graag eet, is het ingrediënt dat hij wél graag en quasi bij alle gerechten eet: ketchup. Op woensdag 8 oktober maakt Sofie voor hem homemade ketchup samen met een vers gemaakte cordon blue met quinoa. De wortels mag Sven zelf klaarmaken en meteen blijkt dat hij ze graag eet met suiker…veel suiker.

Op donderdag 9 oktober gaat Sofie met haar gast op kooktrip. Sven bewaart een bijzondere herinnering aan een gerecht dat hij ooit at in Bourgogne. Terwijl ze aan het kokkerellen zijn, vertelt Sven over zijn naaktscène in een nieuwe film. Sofie laat zich door dit ‘pikante’ verhaal niet van de wijs brengen, maar krijgt Sven wel zelf stil wanneer hij het buideltje van verse zalm, jonge spinazie en aardappelschijfjes op zijn bord ziet liggen.

Op vrijdag 10 oktober staat de zoete zonde centraal. Sofie is dolgelukkig wanneer ze hoort dat Sven een echte zoetebek is. Ze maakt een taartje met Svens favoriet: pindakaas. Hij bekent zelfs dat hij die regelmatig eet op boterhammen met daar bovenop, jawel, een goede scheut ketchup. Dat laatste zal Sofie niet in de taart gebruiken, maar wel een heerlijke chocoladesaus met vers gemaakte gemberroom.

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM om 18u05:

Op maandag 06/10: Op Grootmoeders wijze – Stoofpotje van everzwijn met pastinaak, vijgen en pommes duchesse.

Op dinsdag 07/10: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? – Velouté van paddenstoelen, rookworst en gebakken bloemkool.

Op woensdag 08/10: Lievelingsgerecht - Cordon bleu met homemade ketchup, quinoa en wortel.

Op donderdag 09/10: Op reis - Buideltje gerookte zalm, spinazie en aardappelschijfjes.

Op vrijdag 10/10: Zoete zonde - Taart met pindaboter, chocoladesaus en gemberroom.