Sofie maakt 'Véro's patéke' voor Véronique De Kock

zondag, 7 december, 2014 - 00:00

Op maandag 8 december maakt Sofie gewoontegetrouw een gerecht uit grootmoeders keuken. Meehelpen met de bomma in de keuken deed Véronique niet, van haar gerechten genieten eens te meer. Sofie maakt een klassieker: gebakken zeetong meunière met witloofsalade en een lekkere spinaziepuree die ze op smaak brengt door op het einde waterkers toe te voegen. 

Op dinsdag 9 december kookt Sofie met ingrediënten die Véronique niet lust: venkel en kaas. Venkel vergelijkt ze met de smaak van afwaswater en van kaas gaat haar lip spontaan in pruilmodus. Sofie heeft echter geen medelijden en maakt een fijne venkelroomsoep met gegratineerde kaastoastjes. De balletjes in de soep geeft ze extra cachet door er peterselie aan toe te voegen. Hoewel Véronique liever een bord met enkel balletjes eet, proef ze toch van de soep.

Op woensdag 10 december staat het lievelingsgerecht van Véronique op het menu: vis in papillot. Sofie maakt een tongschar met broccoli, courgette en tomaatjes klaar in een jasje van zilverpapier. Ze gebruikt ook verrassend cava in plaats van witte wijn en daar wordt haar kookgaste alleen maar vrolijker van. Een culinaire wereld gaat voor haar open wanneer ze voor het eerst ook leert hoe ze verse pesto van dille en amandelnoten moet maken. 

Véronique heeft al veel van de wereld gezien én gegeten. In Zuid-Afrika konden vlees van een giraf of varkensneus haar niet bekoren, maar ze is wel dol op een Mexicaanse fajita. Op donderdag 11 december maakt Sofie zo’n frisse pannenkoek met een vulling van groenten en saus op basis van zure room. Hoewel het gerecht bijzonder snel “op zijn Speedy Gonzales” wordt klaargemaakt, is het resultaat er niet minder om. 

Op de laatste dag staat Véronique te trappelen van ongeduld. Niet omdat ze bijna naar huis mag, integendeel. Op vrijdag 12 december maakt Sofie speciaal voor haar een gepersonaliseerd gebakje met vanille, marsepein en versgemaakte crème au beurre. Ze doopt het voor de gelegenheid tot “Vero’s pateeke”. Véronique bekent dat ze naast een foodie zeker ook een “sweetie” is. En dat wordt meteen duidelijk. Tijdens de bereiding kan ze haar vingers met moeite uit de potten houden.

 

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE DAG OM 18:05

Op maandag 08/12: Op Grootmoeders wijze - Gebakken zeetong meunière, spinaziepuree en witloofsalade.

Op dinsdag 09/12: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Venkelsoep met balletjes en kaastoastjes.

Op woensdag 10/12: Lievelingsgerecht - Papillot van tongschar, groenten en pasta.

Op donderdag 11/12: Op reis - Mexicaanse fajitas met salsa.

Op vrijdag 12/12: Zoete zonde - Vero’s pateeke (gebakje met vanille, crème au beurre, marsepein en framboos).