Sofie waant zich in Duitsland met souschef Chris Van Tongelen

zondag, 14 december, 2014 - 00:00

De gloednieuwe souschef is meteen enthousiast wanneer Sofie hem op maandag 15 december meeneemt naar zijn culinaire jeugd. Hij groeide op in de beenhouwerij van zijn vader waar hij elke ochtend hetzelfde at: vers gebakken volkorenbrood met knapperig spek en… bruine suiker. Terwijl Sofie het spek krokant bakt, vertelt Chris ronduit over zijn onbezonnen jeugd tussen het vlees en de karkassen.

Chris is een druk bezet man. Sofie is dan ook vereerd dat hij de tijd heeft gevonden om met haar te koken. Op dinsdag 16 december heeft ze echter een vreemde manier om dat te laten merken: met de ingrediënten die haar gast niet graag lust. In het geval van Chris zijn dat selder, oregano en champignons. Gelukkig zit de sfeer goed wanneer Sofie de Gandaham tevoorschijn haalt en Chris al lachend een anekdote vertelt over ‘Pandaham’. De vraag is maar of hij zal blijven lachen wanneer hij proeft van de gevulde kippenborst met al de ingrediënten die hij niet graag eet. 

Elk weekend staat Chris ‘Romeo’ Van Tongelen ergens in Vlaanderen op een podium te zingen en springen met zijn twee medezangers, maar in De Keuken van Sofie straalt hij een en al rust en concentratie uit. Chris houdt van de gewone en oerdegelijke Vlaamse keuken en is dan ook blij dat Sofie op woensdag 17 december een smeuïge ‘stoemp’ van prei en gevulde courgetten met gehakt maakt. Wanneer hij zelf het gehakt te lijf gaat, komen er toch gemengde gevoelens boven bij Chris. 

Op donderdag 18 december hangt er een vakantiesfeer in De Keuken van Sofie. De gastvrouw maakt een gerecht dat haar gast terugbrengt naar een van zijn buitenlandse tripjes met de Romeo’s. Lang moet Chris hier niet over nadenken: tijdens optredens in Duitsland kan hij geen neen zeggen tegen de vele worsten die er te krijgen zijn. Sofie ziet een Duits gerecht wel zitten en maakt een winterse maaltijdsoep met linzen en rookworst, een gerecht dat een koude winteravond makkelijk doet vergeten. 

Dat acteur Chris Van Tongelen niet bepaald de kok des huizes is, wordt vrij snel duidelijk achter het fornuis. Het is voor Sofie dan ook geen verrassing dat Chris nog nooit taarten of andere zoetigheden heeft gebakken. Op vrijdag 19 december, de laatste dag van de week met haar zingende souschef, zorgt de gastvrouw voor een primeur: ze laat hem samen met haar een tompoezentaart maken met krokant bladerdeeg en heerlijke pudding.

 

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE DAG OM 18:05

Op maandag 15/12: Op Grootmoeders wijze - Zelfgebakken volkorenbrood met spek en bruine suiker.

Op dinsdag 16/12: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Gevulde kippenborst met roomkaas, oregano, gebakken witte selder en archiducsaus.

Op woensdag 17/12: Lievelingsgerecht - Gevulde courgetten met gehakt en ‘stoemp’ van prei en spruitjes.

Op donderdag 18/12: Op reis - Maaltijdsoep met linzen, rookworst en korstjes.

Op vrijdag 19/12: Zoete zonde - Tompoezentaart.