Stéphanie Thunus, de Lady Chef of the Year 2014

dinsdag, 21 januari, 2014 - 10:54

Stéphanie Thunus runt een klein anderhalf jaar het restaurant Au Gré du Vent in het Waalse Seneffe. Op 20 minuten rijden van onze hoofdstad, ergens te midden van de velden roert zij in de potten. En met succes. Na iets meer dan een jaar kan ze pronken met 1 Michelin ster en een 15/20 volgens die andere gids Gault&Millau. Daarnaast kreeg ze de prijs van “Jonge Topchef van het jaar voor Wallonië”. Gisteren kwam daar nog een andere titel bij. Ze ontving de prijs van Lady Chef of the Year 2014. De Lady Chef of the Year is een project van Green Seed Belgium in samenwerking met Culinaire Ambiance. Deze prijs werd eerder al toegekend aan onze bekende Sofie Dumont (2009).

Stéphanie is nog erg jong. Ze groeide op als dochter van landbouwers. Na verschillende jaren bij Le Gril Aux Herbes in Wemmel  opende ze in 2012 haar eigen restaurant. Ze streeft naar het gebruik van producten van eigen bodem. De boerderij van haar ouders ligt aan de andere kant van de straat, tegenover het restaurant. Voor de geitenkaas, de melk en een aantal groenten hoeft ze dus gewoon maar de straat over te steken. Meer lokaal kan niet, dunkt ons.

Gisteren liet Stéphanie ons alvast proeven van haar kunnen. In een driegangenmenu liet ze ons kennis maken met haar favoriete smaken en producten van eigen bodem. Ik kan je nu al zeggen, Stéphanie Thunus, onthou die naam…

De toon werd gezet met vier frisse smakelijke hapjes. Met het voorgerecht ging Stéphanie op hetzelfde elan verder. Paling werd gecombineerd met rode biet en geitenkaas afkomstig van de boerderij van haar ouders. Ook het hoofdgerecht was alweer een pareltje. Eend van een lokale hoeve met vergeten groenten en een risotto van knolselder. Dit was opnieuw een supergerecht met producten van eigen bodem. Het dessert was een herwerking van Belle Hélène. De chef pâtissier Charlotte is amper 21 jaar. Stéphanie steunt dus duidelijk op een jong, maar creatief hoogstaand team. Afgesloten werd met een koffie. Bij de koffie kwam één van de beste macarons ooit gemaakt, een heerlijk koekje, een smakelijke lolly van speculaas en chocolade en een super panna cotta met pompelmoes.

 

Conclusie: Stéphanie Thunus is duidelijk een rastalent, dat het zeker nog ver zal schoppen. Proficiat aan Stéphanie en uiteraard haar volledige team!