Stevia: zoet zonder dik worden

dinsdag, 15 november, 2011 - 10:11

Dat bestaat alleen in onze dromen. Toch niet! Want het zoetmiddel Stevia is niet langer verboden in Europa. De Zuid-Amerikaanse plant die 300 keer zoeter smaakt dan suiker en geen calorieën bevat, wordt al eeuwenlang gebruikt in Latijns-Amerika, in Europa bleef hij echter verboden omdat werd gedacht dat het kankerverwekkend was maar dat blijkt niet te kloppen. In erg hoge dosissen helpt stevia zelfs de bloeddruk en cholesterol te verlagen.

Het goedje is ook antibacterieel en het bevat antioxidanten. Buiten het feit dat het ook zoet is, vertoont stevia geen andere gelijkenissen met suiker. Het bevat geen calorieën of koolhydraten.

Je kunt het krijgen in poeder of vloeibare vorm, maar ook de gedroogde bladeren zijn bruikbaar. Chocoladeproducent Barry-Callebaut kondigde alvast een heel gamma caloriearme chocolade op basis van stevia aan. Nog een leuk extraatje: stevia kan je ook gebruiken als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en het is goed tegen rimpels. Bestaan wondermiddeltjes dan toch?