Tafeltje dek je - Tips & tricks van de stylist

donderdag, 21 december, 2017 - 19:00

Geen feest zonder een feestelijk gedekte tafel. Hou je van glamour & glitter of een eerder ingetogen Scandinavische stijl? Een lange familietafel vol kaarsjes en warme kleuren? Strak wit of eerder uitbundig van kleur?

Met kerst mag alles! Haal nu de kerstboom in huis en hang de slingers op. Want de gezelligheid van de hele kerstperiode, die maak je toch zelf? Dus haal je mooiste tafellinnen boven, poets het zilveren bestek op of ga langs de kringwinkel of rommelmarkt voor pure en originele nostalgie. Enkele tips. 

 

1. Durf! Er zijn geen richtlijnen voor de perfecte tafel.

Het is nèt zo leuk om je eigen persoonijkheid in de decoratie van je feesttafel te steken. Dan zullen je gerechten ook ineens een heel eigen toets krijgen. Hou je van veel kleurtjes? Heb je het liever strak en wit? Of sober met mooi aardewerk en houten planken? Hou bij het samenstellen van je menu rekening met welke sfeer je graag wil weergeven. Mooi gedresseerde bordjes of eerder een tafel vol schalen? Zo bepaal je zelf ineens ook de sfeer aan tafel.

Bij de tafel van Sofie Dumont was het concept 'sharing' dus gingen we voor een nonchalante, eclectische sfeer met ruw linnen, bijzondere houten planken en veel kommetjes. Hou het sober en kies 2 basiskleuren. De kaarsen op tafel zorgen voor een warme gloed. 

2. Het hoeft allemaal niet te duur te zijn. Ook met een klein budget geraak je heel ver.

Rond de kerstperiode kan je een beetje overspoeld en overdonderd worden met allerlei campagnes en folders, maar kijk eerst even in je eigen kasten (en die van je mama of oma).

Daar zijn vaak nog echte schatten te vinden! Die kan je aanvullen met mooie theelichtjes, kerstlampjes, originele glazen. Laat je fantasie spreken! 'Traditie met een twist' maakt van jouw tafel een persoonlijke feesttafel. 

Bij de tafel van An Steyvers combineerden we de nieuwe collectie van IKEA met kaarsen van verschillende grootte in zachte tinten, linten en kralen en veel theelichtjes. De onderleggers komen van verre reizen en brengen een extra toets. Heb je mooie schalen of servietten mee van die leuke reis? Gebruik ze met Kerst om je tafel op te vrolijken! 

 

3. Ben je een knutselaar of heb je kinderen in huis die graag zelf menukaarten of kerstkaartjes maken? Zeker doen!

Het is niet alleen een leuke manier om tijd me je kinderen door te brengen Toch veel fijner dan je tijd te moeten doorbrengen met aanschuiven in de drukke winkels?. Met een touwtje of lint en een takje rozemarijn of een kaneelstokje maak je van een serviet al een 'bijzondere' serviet. Het resultaat zal zeker origineel zijn, je kinderen zullen trots zijn en je hebt er ineens een leuk cadeautje bij voor je gasten. 

4. Een bloemetje doet je tafel leven.

En je hoeft daarvoor heus geen grote bloemstukken te maken of te bestellen. Werk je servietten af met gepersonaliseerde naamkaartjes en een bloemetje. Leg een mooie robuuste tak in het midden van de tafel en schik daar de theelichtjes rond. Voor de tafel van Sandra Bekkari rangschikten we kleine en iets grotere vaasjes met verschillende kleuren bloemen op de tafel. De fijne bloemetjes combineerde mooi met het servies en kristallen glazen van Cosy & Trendy. 

Of hou het sober met enkele takken eucalyptus. Denk ook aan je kerstboom. Een wit versierde boom past perfect bij een strakke witte tafel. Houten artisanale hangertjes bij een robuuste tafel met aardewerk. En hou je van iets meer glamour en glitter? Laat je boom ook stralen met slingers en lichtjes. 

5. Mooie linnen tafellakens en linnen servietten maken je tafel extra feestelijk en zijn echt een investering waard.

Volg geen trends bij de aankoop van je linnen.  Blijf bij je eigen lievelingskleur en je hebt er nog jarenlang plezier van! Trouwens, een simpel wit of zwart tafelkleed past bij elke feestelijke gelegenheid. Contrasteer met felgekleurde servietten of tafellopers.

 

En vooral - geniet ook van de voorbereidingen en het tafeldekken zelf. Zet een zacht muziekje op, doe een kaarsje aan en doe het rustig aan. Niets moet, alles mag.