Te dik? Eet dan bitter!
Bittere stoffen zorgen immers voor samentrekking van het maagdarmstelsel, waardoor de maaglediging wordt vertraagd en er sneller een verzadigingsgevoel optreedt. Dat staat in het doctoraat dat Sara Janssen schreef aan de Faculteit Geneeskunde van de K.U.Leuven. De resultaten van dierproeven werden bevestigd bij gezonde vrijwilligers. "Ook hier zagen we dat toediening van een bittere stof in de maag leidde tot een veel snellere verzadiging. We hebben er het raden naar hoe het proces verloopt, maar deze bevinding zou wel eens van nut kunnen blijken bij de behandeling van obesitas", zegt Janssen in Campuskrant, het blad van de K.U.Leuven. Ze stelde wel vast dat ghreline, een hormoon dat geproduceerd wordt in de maag en er voor zorgt dat we honger krijgen, hierin geen rol speelt. "Deze vaststelling opent natuurlijk perspectieven. De Italiaanse gewoonte om een amaro te drinken voor de maaltijd - een bitter aperitief - is dus niet zo'n slecht idee. Het bittertje wekt de appetijt op door het vrijstellen van ghreline, maar behoedt ons anderzijds verder voor overeten. In de behandeling van obesitas zou je dat bitter aperitiefje kunnen vervangen door een zogenaamde bitterpil, maar dat is nog toekomstmuziek", aldus Janssen.