Thanksgiving

woensdag, 21 november, 2012 - 16:32

Wanneer?
In de Verenigde Staten viert men deze dag op de vierde donderdag van november. In Canada eindigt de oogst vroeger, dus wordt Thanksgiving vroeger gevierd. Canadezen houden deze feestdag op de tweede maandag van oktober.

Geschiedenis
In Amerika wordt de feestdag geassocieerd met het feest dat de Pilgrim Fathers in 1621 vierden toen ze in Plymouth (Massachusetts) een nederzetting hadden gesticht. Na een lange, zware tocht met de Mayflower (een schip) vanuit Europa mislukte de oogst. De eerste Thanksgiving Day werd gevierd nadat er dankzij de hulp van de Indianen van de Wampagosstam en na een Indian Summer (volgens deze versie van het verhaal) toch nog geoogst kon worden. 

Over het ontstaan van deze feestdag bestaan heel wat mythes. De meesten zijn ontstaan aan het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw om na de Amerikaanse Burgeroorlog opnieuw een algemene nationale identiteit te scheppen in de smeltkroes van nationaliteiten. 

Familiedag
Thanksgiving is een heel belangrijke feestdag voor de Amerikanen. Op die dag is het belangrijk om met heel de familie samen te zijn. Er worden dus verre reizen gemaakt om bij elkaar te kunnen zijn. In de VS krijgen de meeste mensen die vrijdag na Thanksgiving Day ook vrij, zodat ze uitgebreid kunnen vieren. Vaak beginnen mensen die dag met hun kerstaankopen. Die vrijdag wordt vaak Black Friday genoemd, omdat het één van de drukste dagen is op de wegen rond winkels. 

Het menu
Iedereen kent Thanksgiving Day als de dag waarop massaal kalkoen bereid wordt. Soms spreekt men zelfs van Turkey Day. Traditioneel wordt die kalkoen opgediend met aardappelpuree (de beroemde Amerikaanse mashed potatoes), zoete aardappels, stuffing, sperzieboontjes en veenbessen. Populaire desserts zijn pompoentaart en taart met pecannoten. 

De kalkoentraditie gaat zelfs zo ver dat de president ook elk jaar gratie moet verlenen aan een levende kalkoen.

Indianen 

Niet iedereen in de Verenigde Staten viert Thanksgiving. Voor de Indianen is het geen feestdag. Verschillende indianenstammen zien die dag als een dag van rouw. Ze beschouwen het eerder als het begin van een tragisch proces dat ervoor gezorgd heeft dat ze hun land kwijtraakten. Er zijn zelfs stammen die op Thanksgiving Day samenkomen in Plymouth voor het herdenken van hun nationale dag van rouw. 

American Football

Dé sport bij uitstek in de Verenigde Staten is American Football. Voor het eten kijken de meeste mensen dan ook naar een wedstrijd. Op de High Schools wordt er ook altijd gespeeld en die wedstrijden trekken vaak veel kijkers.