Themaweek: Het ontbijt, de maaltijd van de koning
Waarom is ontbijten nu zo belangrijk? Wanneer je niet ontbijt, krijg je meestal in de voormiddag trek en begin je al te snacken rond 10 à 11u. Jammer genoeg houden die snacks vaak ongezonde en snelle suikers in. Na de nachtrust heb je minstens 8 uur niets meer gegeten. Het is belangrijk om dan wat energie op te doen, om je prestaties in de voormiddag tot een zo goed mogelijk einde te kunnen brengen. Wanneer je ’s ochtends niet onbijt, heb je de neiging om je middagmaal veel te zwaar te maken, waardoor er dan weer concentratieverlies kan optreden in de namiddag. Het overslaan van het ontbijt kan zich zelfs doortrekken naar het avondmaal. En wanneer je ’s avonds meer eet, heb je een overschot aan calorieën die niet meer tijdig verbrand kunnen worden en er dus makkelijker overgewicht zal optreden.
Dat ontbijten saai moet zijn, met enkel brood of cornflakes is al lang verleden tijd. Tegenwoordig wordt er niet alleen nagedacht over gezonde en verzadigde granen en producten tijdens het middag- en avondmaal, maar je kan er ook ’s ochtends alle richtingen mee uit. Denk maar aan yoghurt, bessen, muesli, havermout en zelfs quinoa past perfect in een ontbijt. Die bereidingen hoeven niet per se tijdrovend zijn. Vaak is het gewoon een kwestie van enkele ingrediënten bij elkaar te brengen en klaar is kees: een evenwichtig ontbijt staat op tafel, waar je de rest van de voormiddag mee verder kan.
Alvorens we deze week de lekkerste ontbijt-ideeën op jullie loslaten, volgt hier wat meer achtergrondinformatie over verschillende ingrediënten die vaak de hoofdrol spelen in een ontbijt:
Muesli
Muesli zit boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, vezels en koolhydraten. Muesli is erg gezond, maar afhankelijk van de ingrediënten wel wat minder goed voor de lijn. Wil je op je lijn letten, beperk dan de toegevoegde suiker, het gedroogde fruit, de noten en de chocolade, maar ga voor een variant met meer gerst, haver en tarwe.
Havermout
Havermout is niet alleen lekker, maar ook super gezond én goed voor de lijn. Havermout bevat van nature uit anti-oxidanten en wanneer je havermout regelmatig op het menu zet, zorgt het op een natuurlijke manier voor een lagere cholesterol. Hvaermout is glutenvrij en dus ook geschikt voor mensen met een gluten-allergie.
Fruit en groenten
Dat fruit en groenten gezond zijn en boordevol vitaminen zitten, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Ze zitten ook vol gezonde vezels, die je helpen om de voormiddag met een verzadigd gevoel door te komen. Verwerk ze in een fruitsalade of een smoothie om het geheel wat aantrekkelijker te maken.
Quinoa
De quinoa-bolletjes zoals wij ze eten zijn eigenlijk de vruchten van een éénjarige plant die in Zuid-Amerika geteeld wordt. Ze behoren niet tot de familie van de ‘granen’, maar worden wel op dezelfde manier bereid. Quinoa is rijk aan vitamine B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. Ook is quinoa een belangrijke bron aan eiwitten.
Yoghurt
Yoghurt wordt gemaakt door het samenvoegen van twee soorten melkzuurbacterieën, die beide perfect in balans moeten zijn tot elkaar. Yoghurt is dus een zuur product en kan lang bewaard worden. Yoghurt is een zuivelproduct met voornamelijk gunstige effecten op de darmflora.
Plattekaas
Bij plattekaas wordt melk aangezuurd met melkzuurbacterieën, waarna er stremsel aan wordt toegevoegd. Het eiwitgehalte in plattekaas ligt meestal rond de 60%. Magere plattekaas bevat erg weinig calorieën en past dus perfect binnen een calorie-arm dieet.
Smakelijke groeten! En goeiemorgen :)
Elke dag een ontbijt in de kijker
- Maandag: Yoghurt met rood fruit en pistachenootjes - recept
- Dinsdag: Fruitsalade met zaadjes en kokosmelk - recept
- Woensdag: Havermout met munt en amandelen - recept
- Donderdag: Yoghurt met krokante speculaas en pompelmoes - recept
- Vrijdag: Pancakes met blauwe bessen - recept
- Zaterdag: Ontbijtsalade - recept
- Zondag: Verloren brood met rood fruit - recept