Themaweek: ovenschotels voor iedereen

dinsdag, 11 november, 2014 - 12:58

Niets is zo makkelijk als het bereiden van een ovenschotel. Het enige wat je moet onthouden, is of je nu aan een laagje aardappel of een laagje gehakt toe bent. Verder biedt een ovenschotel alleen maar voordelen. Heb je ’s avonds geen tijd om te koken, maar wil je toch een lekker, huisbereid gerecht presenteren aan je kroost? Dan maak je die ovenschotel toch gewoon op voorhand! Bovendien is dit de ideale manier om restjes te verwerken. En de overschot, mocht die er al zijn, gaat de volgende dag mee naar het werk. Afwasgewijs heb je met een ovenschotel ook niet te klagen. 

SMAKELIJKE AANZET

Een gerecht dat in de smaak valt bij het hele gezin? Ovenschotels stellen je niet gauw teleur. Bovendien zijn de combinatiemogelijkheden eindeloos, zodat je nooit in herhaling valt. Geen inspiratie? Vertrek dan vanuit een seizoenproduct en bouw zo je recept verder uit. Pastinaak, pompoen of rode kool geven zonder twijfel een smakelijke aanzet voor een geslaagde winterse ovenschotel. 

 

GROENTELAAGJES

Traditionele gerechten vragen vaak om gehakt. Combineer dit met een kaas- of roomsaus en je ovenschotel wordt al snel een caloriebommetje. Liever de gezonde toer op? Ga dan voor een ovenschotel met vis of een vegetarische lasagne. Een andere optie: de gelaagde groenteschotel. Om alles op smaak te brengen gebruik je best echte smaakmakers zoals tijm of koriander en vermijd je chemische smaakversterkers. Om te voorkomen dat alles uitdroogt, kun je je schotel afwerken met een laagje saus of paneermeel. Zo is alles beschermd en heb je een heerlijke krokant korstje. Wil je het wat minder zwaar maken, gebruik dan plantaardige variaties zoals Alpro Cuisine.  

FEEST

Met de eindejaarperiode in het vooruitzicht, is het geen overbodige luxe om al eens aan je feestmenu te denken. Het kwam vast nog nooit in je op om een ovenschotel te serveren voor Kerst. Toch kun je aan zo’n simpele schotel een erg feestelijke toets geven. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van wild en gegratineerde bintjes, of zalm en kruidenpuree. En alle voordelen die zo’n ovenschotel te bieden heeft, komen tijdens die hectische feestperiode sowieso van pas! 

 

Verwarm je oven alvast voor, want volgende week ontdek je met VTM Koken elke dag een smakelijke ovenschotel!

Maandag 10 november: Gegratineerde ovenschotel met ham en kaas (recept

Dinsdag 11 november: Schotel met gehakt, bloemkool, prei en kaassaus (recept)

Woensdag 12 november: Bespookte ovenschotel (recept)

Donderdag 13 november: Witloof met kaas en hesp (recept)

Vrijdag 14 november: Lasagne (recept)

Zaterdag 15 november: Everzwijn, bloemkool en bintjes (recept)

Zondag 16 november: Vispannetje (recept)